Site icon Звістка

Ахтем Чийгоз – Зеленському : Коли окупанти кидали нас в тюрми, ваш “Квартал” насміхався над Україною…

Чийгоз Зеленському: Ми ще від вас нічого продуктивного по Криму не бачили
 Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп від “Європейської солідарності”, колишній політв’язень Кремля Ахтем Чийгоз відповів на заяву президента Володимира Зеленського про те, що до нього “ніхто не думав про повернення Криму”.  Про це повідомляє сайт “Європейської солідарності”.

Чийгоз вважає заяви Володимира Зеленського по деокупацію Криму несправедливими і непорядними.  Він нагадав, що в перші роки після окупації, “коли окупаційна влада Криму кидали до в’язниці кримських татар за опір, Зеленський разом з” Кварталом 95 “в той же час насміхався над Україною”.

 “Ви тоді не були президентом. Але якщо ви вважали себе громадянином України, то повинні задуматися, що ці підлі жарти ображають і принижують дуже багатьох, більшу частину українського народу, який проливає кров за свою країну, який, перебуваючи в окупації, бореться, втрачає життя  , потрапляє в ув’язнення “, – заявив Чийгоз.

 На його думку, більшість кримських татар і українців в Криму “в шоці від тих меседжів, які вони постійно чують” від Зеленського і його команди, зокрема про подачу води до Криму.  “Наші громадяни не просять води. Чи не просять якусь гуманітарну допомогу. Наші громадяни борються, вмирають і сидять в тюрмах для того, щоб звільнили Крим від окупанта, щоб вигнали його зі своєї землі”, – нагадав депутат.

 Він також нагадав, що питаннями деокупацію Криму займалися і міжнародні партнери України, яких зараз українська влада запрошує приєднатися до Кримської платформи.

 Чийгоз вважає, що за півтора року при владі Зеленський не зробив реальних кроків для захисту кримськотатарського народу.  Зокрема, він розкритикував президента за те, що закони, “спрямовані на захист і справедливе рішення кримськотатарського питання”, розроблені за ініціативою Меджлісу за президентства Петра Порошенка, після приходу Зеленського “повисли в повітрі”.

 “Ви за півтора року, втративши стільки часу, зараз намагаєтеся заявляти, що до вас ніхто Кримом не займався? Ми ще від вас нічого продуктивного по Криму не бачили”, – резюмував Чийгоз.

 28 січня Зеленський заявив, що “ніхто не думав про повернення Криму з 2014 року і до мого приходу до влади”, і висловив упевненість, що Кримська платформа стане майданчиком, яка згуртує міжнародних партнерів, що підтримують територіальну цілісність і суверенітет України.

 До приходу Зеленського до влади країни Заходу ввели санкції проти Росії за Крим і Донбас, міжнародні організації неодноразово засуджували агресію і не визнавали окупацію, а Україна подала кілька позовів проти РФ.

 Зокрема, було подано два позови до Євросуду з прав людини від 2014 го і 2015 років, які були об’єднані в одну скаргу в 2018-м.  У січні 2021-го ЄСПЛ визнав заяву частково прийнятною (задоволені майже всі пункти).  РФ судитимуть за порушення прав людини в Криму.

 Росія анексувала Крим після незаконного “референдуму” 16 березня 2014 року.  Приєднання півострова до РФ не визнається Україною і більшістю країн світу.  Європейський союз, США і ряд інших держав ввели проти Росії санкції за окупацію Криму.

 У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію.  Бойові дії ведуться між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого.  Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на пропоновані Україною факти і докази.

За матеріалами gordonua.com

Exit mobile version