Ми знаємо, що людей це oбурuть, але у на немає іншого виходу: Кабінет міністрів України щoйнo скасував для населення..

0

Кабінет міністрів України скасував пільгову ціну на електроенергію для населення – 90 копійок за перші 100 кВт-год – з січня 2021 року і встановив її на рівні 1,68 грн за кВт-год.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення ухвалено на засіданні сьогодні.

«Із січня проект постанови передбачає продовження дії ПСЗ (спецзобов’язання на ринку електроенергії – УНІАН) до 31 березня 2021 року, встановлення із 1 січня 2021 року до 31 березня фіксовану ціну для населення в розмірі 1,68 грн за кВт-год», – сказав в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

Він зазначив, що якщо уряд не ухвалить сьогоднішню постанову, то ціна на електрику зросте більш ніж у 2,5 разу, оскільки стане ринковою.

З 1 січня 2021 року весь обсяг спожитої електроенергії побутові споживачі будуть сплачувати за єдиним тарифом — 1,68 грн/кВт.годину. Цей тариф буде діяти до 31 березня 2021 року.

У цілому, проект в.о. міністра Юрія Вітренко зберігає занижені тарифи на електроенергію для населення. Навіть після підвищення, вони будуть приблизно у 2 рази нижче реальних ринкових цін на електричну енергію.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 р. Вони становлять 90 коп./кВт.годину за перші 100 кВт.годину і 1,68 грн/кВт.годину за інший обсяг місячного споживання. Це більш ніж у чотири рази менше середнього тарифу у Європі.

За даними Міністерства енергетики, тариф для населення грудня 2020 року навіть не покриває витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.

Щорічні дотації за заниженими тарифами на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.

Ліквідацію перехресного субсидування на ринку електроенергії підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства та Європейська комісія. Експерти відзначили, що від рішення по тарифах залежить подальша фінансова підтримка України від МВФ.

Загрузка...
попередня статтяВчені виступили проти перейменування проспекту Науки і станції метро «Наукова» на честь Кернеса у Харкові. Подробиці
наступна статтяНа Банковій відбувається немислиме – Зеленський може “скласти повноваження”. Слабкий керівник – Друзів не залишилося