Корисна їжа – це запорука міцного здоров’я, тому слід подбати не лише про якість продуктів, а й про посуд, в якому вони готуватимуться. Опинившись у магазині посуду, перед кожною господинею стоїть складний вибір, оскільки можна зіткнуться з широким вибором форм та розмірів, а також матеріалів виготовлення.
Кожен матеріал має свої переваги та недоліки, які важливо враховувати при виборі безпечного посуду.
Посуд із нержавіючої сталі
До основних переваг нержавіючих каструль можна віднести довговічність та практичність. Гладка поверхня зручна у догляді та здатна зберегти свій первинний зовнішній вигляд протягом тривалого часу.
Однак, для забезпечення нержавіючих властивостей часто до складу додають нікель, небезпечний для здоров’я людини та часто викликає алергію. До безпечного нержавіючого посуду можна віднести вироби з маркуванням 18/10.
Для зберігання приготовленої їжі такий посуд не підходить. Для цього завдання краще придбати контейнери для зберігання продуктів оптом.
Емальований посуд
Цей різновид посуду безпечний у використанні, оскільки не вступає в реакцію з продуктами. У ньому можна зберігати приготовлену їжу, він простий у догляді, здатен прослужити довгий термін та має привабливий дизайн.
Але, якщо під час експлуатації з’явилися сколи або тріщини, то від такої каструлі краще позбутися якнайшвидше, тому що існує велика ймовірність вступу в хімічну реакцію їжі з металом.
Алюмінієвий посуд
Цей різновид продукції відрізняється невеликою вагою і тонкими стінками, що дозволяє в рази швидше приготувати їжу. Однак кислі та гострі страви в ній краще не готувати, оскільки це провокує вступ у реакцію матеріалу та подальше потрапляння в їжу кислот та лугу. Найбільш оптимальним варіантом є литі каструлі, вони більш довговічні, хоч важчі та дорожчі.
Скляний посуд
Посуд для приготування їжі зі скла відрізняється гігієнічністю та універсальністю. Його можна використовувати для зберігання продуктів у холодильній та морозильній камері, а також для приготування в духовці або мікрохвильовій печі. Матеріал не вбирає запахи, не піддається утворенню корозії, проте через низький показник міцності погано переносить сильні удари.
Чавунний посуд
Каструлі та сковорідки з чавуну часто передаються з покоління до покоління. Вони довговічні та практичні, стійкі до деформації та температурних перепадів. До основних недоліків можна віднести велику вагу та вбирання запахів.
Силіконовий посуд
Посуд із силікону відрізняється формою, кольором, антипригарними властивостями, зручністю, практичністю та доступною ціною. Харчовий силікон здатний витримати температуру до 500°С, що дозволяє використовувати його в духових шафах і не тільки. Основним недоліком матеріалу є фарба та токсини, що входять до складу, тому рекомендується віддавати перевагу продукції перевірених виробників.
Безпечні матеріали для тарілок та склянок
Вибираючи тарілки та склянки в інтернет-магазині, візуально оглянути їх неможливо. Тому, щоб не засмутитися покупкою, краще віддати перевагу таким матеріалам як фарфор, фаянс, глина, скло або дерево. Кожен із них має свої переваги та недоліки, але загалом вони повністю безпечні для щоденного застосування. Єдиний нюанс, який слід враховувати, це наявність яскравого розпису чи забарвлення.