Звістка

Новини України та світу

  • УКРАЇНА
  • CВІТ
  • БЛОГИ
  • CУСПІЛЬСТВО
  • ПОРАДИ
  • РІЗНЕ
  • Home
  • РІЗНЕ
  • Як пригοтувати справжні грузинські хачапурі (топ-6 рецептів)

Як пригοтувати справжні грузинські хачапурі (топ-6 рецептів)

khristina
04.11.202504.11.2025 No Comments

Які хачапурі най-най? Однозначної відповіді немає. Аджарські, Імеретинсье, мегрели, гурули, пеновані – всі хороші. Ситні  коржі з’їдаються швидко і непомітно.

Сьогодні розповімо вам 6 рецептів традиційної грузинської  випічки. В оригіналі всі хачапурі готують з імеретинським  сиром або сулугуні. Але за межами Грузії, зважаючи на їхню відсутність, можна використовувати будь-який сир: бринзу, моцарелу і навіть звичайний сир. І випікати в духовці або смажити на сковороді.

Гурійський хачапурі (гурули гвезелі)

Їх випікають з дріжджового тіста у вигляді півмісяця. Начинка: сир і рубане яйце.

Інгредієнти

  • 400-500 г борошна
  • 500 г сулугуні
  • 200 мл кефіру
  • 100 мл води
  • 4 яйця
  • 11 г сухих дріжджів
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 ч. л. солі
  • 50 г вершкового масла
  • 1 ст. л. сметани

Приготування

Почнемо з опари: в теплій воді розчинити цукор і дріжджі. Додати кефір, масло, сіль і борошно. Замісити м’яке тісто і поставити його в тепле місце на 2-3 години. Обімніть тісто два рази за цей час.
Для начинки зварити круто 3 яйця і нарізати кубиками. Сулугуні натерти на крупній тертці. У деяких варіантах рецепта яйце не нарізають, а кладуть в хачапурі цілком.
Тісто розділити на 6 частин кожну тонко розкачати. Викласти частину начинки на одну сторону тіста і прикрити другою. З’єднати край будь-яким способом.
Сформувати півмісяць і викласти заготовку на деко, змащене олією. Накрити рушником і дати заготівлям підійти.

Тим часом змішайте яйце і сметану.
Змастити цією сумішшю хачапурі і відправити в духовку, розігріту до 170 градусів. Випікати 15-20 хвилин до рум’яної скоринки.

Хачапурі по-аджарськи

Інгредієнти

  • 150 мл мацоні або кефіру
  • 150 мл води
  • 5-6 ст. борошна
  • 100 г вершкового масла
  • 12 г сухих дріжджів
  • 150 г сулугуні
  • 150 г бринзи
  • 8 яєць
  • 1 ч. Л. солі
  • 3 ст. л. цукру
  • зелень

Приготування

У підігрітій суміші з мацоні і води розводимо цукор і дріжджі. Додаємо розм’якшене вершкове масло і сіль. Замішуємо м’яке тісто, додаючи порціями просіяне борошно. Даємо тісту підійти протягом 30 хвилин.
Сулугуні і бринзу натираємо на крупній тертці і перемішуємо. 50 г сирної суміші відкладаємо, а решту перемішуємо з 3 тертими вареними яйцями (одне яйце залишаємо сирим). Яєчно-сирну суміш розділяємо на 4 частини і кожну скачуємо в кульку.
Тісто розділяємо на 4 частини і кожну розкачуємо в овальний корж товщиною близько 7 мм. З двох довгих сторін насипаємо відкладений раніше сир.
Загортаємо край, щоб сир опинився в бортах. Формуємо «човник» з досить довгою «кормою» з двох сторін.

Всередину «човника» викладаємо начинку і рівномірно розподіляємо по тісту. У центрі начинки робимо широке поглиблення, щоб туди помістився яєчний жовток.
Розміщуємо заготовки на деко і дай їм постояти 15 хвилин. Перед відправкою в духовку змащуєммо хачапурі збитим жовтком.
Випікаємо хачапурі 10-15 хвилин в духовці, розігрітій до 220 градусів. Потім дістаємо випічку і в кожен «човник» додаємо по 1 жовтку (можна і яйце цілком).

Відправляємо назад в духовку ще на 5-7 хвилин, щоб яйце «зчепилося».
У гарячі хачапурі кладемо по 0,5 ч. л. вершкового масла, посипаємо зеленню і подаємо до столу.

Імеретинські хачапурі

Інгредієнти

  • 500 мл мацоні або кефіру
  • 200 мл молока
  • 4 яйця
  • 175 г розтопленого вершкового масла
  • 800-1000 г борошна
  • 10 г сухих дріжджів
  • 1 кг імеретинського або будь-якого іншого розсільного сиру
  • 75 г вершкового масла
  • 1 ст. л. сметани
  • 1 ч. Л. цукру
  • сіль за смаком

Приготування

У теплому молоці розведіть цукор і дріжджі. Додайте 1 ст. л. борошна і поставте в тепле місце на 15 хвилин.
У дріжджову масу додайте мацоні (кефір), яйце і половину борошна. Порціями додайте решту просіяного борошно, 100 г м’якого вершкового масла і сіль.
Поставте тісто в тепле місце. Через годину Обімніть його і залиште ще на годину.
Тим часом приготуйте начинку. Сир натріть на крупній тертці, додайте яйце і змішайте з 75 г вершкового масла.
Розділіть тісто і начинку на 6 частин. Розкачайте кожну частину тіста в корж товщиною 1 см. Викладіть на неї начинку, залишаючи 3-4 см від краю. З’єднайте краї, переверніть защипами вниз і ще раз розкачайте до товщини 1 см.

Змастіть хачапурі сумішшю з жовтка і сметани, наколіть кілька разів виделкою. Випікати в духовці 20-30 хвилин при температурі 200 градусів або на сухій сковороді під кришкою по 5-7 хвилин з кожного боку.
Гарячі хачапурі складаємо на тарілку один на одного, рясно змащуючи розтопленим маслом.

Хачапурі по-мегрельськи (мегрулі)

Принцип приготування мегрельських хачапурі ідентичний приготуванню імеретинських (дивись вище). Ця  випічка теж кругла, але, крім сиру всередині, є ще і сир зверху.
Якщо Імеретинські хачапурі можна смажити на сковороді, то мегрулі треба пекти в духовці. Заготівлю-коржик з  начинкою з будь-якого розсільного сиру потрібно змастити збитим жовтком, а зверху посипати сулугуні.

Випікати приблизно 20 хвилин в духовці, розігрітій до 220 градусів. Щоб сир не підгорів, накрийте  коржі пергаментом або фольгою.

Пеновані

Цей вид хачапурі роблять з листкового тіста. Начинка, як зазвичай, сирна, іноді з зеленню.

Інгредієнти

  • 500 г листкового тіста
  • 100 г бринзи
  • 300 г сулугуні
  • 2 яйця
  • 100 г вершкового масла

Приготування

Сулугуні і бринзу натираємо на тертці. Додаємо розм’якшене масло, 1 яйце і добре перемішуємо.
Розділяємо листкове тісто на дві частини. Кожну розкачуємо товщиною 3-4 мм. Повинно вийти два квадрата.
Кожен великий квадрат розділяємо на чотири маленьких і змащуємо їх білком. У центр маленького квадрата викладаємо 2-3 ст. л. начинки і защипуємо краї. Потім знову розкачуємо заготовку і збираємо кути в центрі.

Змащуємо хачапурі збитим жовтком, виклади на деко і випікаємо в духовці при температурі 180 градусів до готовності.

Кубдарі

Часто під поняття «хачапурі» потрапляє випічка з квасолею або м’ясом. Гострий пиріг з квасолею і смаженою цибулею називають лобіані, круглий пиріг з картоплею і сиром – хабісгіні, пиріг з рубаним м’ясом – кубдарі.
Кубдарі іноді називають сванські хачапурі, хоча це і не зовсім хачапурі, так як начинка м’ясна. Випікають кубдарі у вигляді великих і маленьких круглих коржів або пиріжків трикутної форми.

Принцип приготування тіста той же, що і у імеретинській хачапурі (дивись рецепт вище). Тому, ми розповімо, як приготувати начинку (спеції дуже важливі) і як зліпити пиріжки.

Інгредієнти для начинки

  • 700 г свинини
  • 2 великі цибулини
  • 150 г солоного свинячого сала
  • 1 ч. л. уцхо-сунелі
  • 1 ч. л. сухої аджики
  • 1 ч. л. меленої зіри
  • 2 зубчики часнику
  • гострий перець, сіль за смаком

Приготування

Замісити дріжджове тісто як на Імеретинсье хачапурі і поставити його в тепле місце на 1 годину.
Тим часом приготуйте м’ясну начинку. М’ясо, сало і цибулю наріжте дрібними кубиками, часник пластинками. Добре перемішати, посолити, поперчити і додати інші спеції. Залиште на 30 хвилин.
Розділіть тісто на шматочки приблизно по 200 г і розкачайте кожен в корж товщиною 0,5 см. У середину кожного коржика покладіть начинку.
Зберіть краї коржів разом, Защипніть і покладіть на деко швом вниз. У верхньому шарі зробіть дірочку в центрі.

Випікати приблизно 20 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів. Готові кубдарі викладіть на рушник, змастіть розтопленим вершковим маслом і накрийте другим рушником на 15 хвилин.

Джерело

Загрузка...

Навігація записів

Німецький флот випробував бойовий лазер проти дронів

Related Articles

Відповідь знають одиниці: як українською називати коров’яче м’ясо, аби не осоромитись.

khristina
02.11.202502.11.2025 No Comments

Сальса і бачата: у чому різниця і з чого краще почати новачку

olia
30.10.202530.10.2025 No Comments

Я беру телефон, і кажу: «Міша, якщо ти за кермом, зупинись». Відповідає: » Я вдома «.Я йому кажу: » Тоді сядь «. Він присів, і я кажу: «Я народила, все нормально». Він: «І хто народився?». Я відповідаю: «Два синочка і лапочка-дочка». Хвилина мовчання, потім гучний сміх, і каже: «Де двоє, там і троє».

khristina
28.10.202528.10.2025 No Comments

Залишити відповідь Скасувати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Copyright 2018. All rights reserved | Theme: OMag by LilyTurf Themes