Картопля належить до самих універсальних продуктів харчування. З неї готується безліч страв. Багато хто купує картоплю, не звертаючи уваги на зовнішній вигляд, що призводить до розчарування в її смакових якостях після приготування. Процес оцінки та запам’ятовування правил вибору хороших бульб не займає багато часу. Знаючи невеликі хитрощі, будь-хто зможе визначити, яка картопля краще всього підійде до запланованої страви і не зашкодить здоров’ю.
Якою буває картопля?
Картопля налічує декілька тисяч сортів. Традиційно усі її різновиди підрозділяють на групи, що відрізняються за трьома ознаками: колір бульби, термін дозрівання та щільність м’якуша. Саме ці якості потрібно оцінити при купівлі картоплі. Фахівці відмічають, що чим менше термін дозрівання бульб, тим більше порушуються їх смакові якості. Відбувається це за рахунок зниження кількості крохмалю в картоплі.
Єдиної думки, яка картопля найсмачніша, не існує. Одні люблять розсипчасті бульби, інші віддають перевагу твердим сортам, що зберігають форму після варіння. Визначити, якою буде картопля після приготування не складно. Спочатку слід звернути увагу на сорт та колір шкірки.
Сорт картоплі і результат варіння:
- червоні різновиди картоплі після варіння не стають розсипчастими, а зберігають свою форму;
- білі види розварюються та ідеально підходять для приготування пюре;
- жовті сорти картоплі після варіння зберігають форму, але усередині стають м’якими.
Існують рідкісні різновиди картоплі насичених чорних, синіх або фіолетових відтінків. Смакові якості таких видів розрізняються. В даному випадку потрібно запам’ятати два нюанси:
- чим яскравіше колір шкірки картоплі, тим більше в ній корисних компонентів;
- чим насиченіше відтінок шкірки, тим менше картопля розварюється.
Як вибрати картоплю для приготування різних страв?
Мета купівлі картоплі – ключовий момент при її виборі. Якщо бульби купуються в невеликій кількості та призначаються для приготування конкретної страви, то процес відбору проводять за певними ознаками. Купуючи картоплю у великих об’ємах, не рекомендується віддавати перевагу молодим бульбам. Зберігаються такі різновиди недовго, тому в їжу їх вживати краще відразу.
Секрети вибору картоплі для різних страв:
- для салатів підходить картопля невеликого розміру, будь-якого темного відтінку (зберігає консистенцію після варіння та швидко готується);
- для картоплі “в лушпинні” ідеально підходять темні та жовті сорти дрібного розміру (збережуть форму та проваряться);
- оптимальним варіантом для смаження, вважаються рожеві сорти картоплі;
- для пюре підходить велика картопля білих різновидів (відсутність грудочок в пюре гарантована).
Фахівці відмічають, що найкориснішою вважається картопля, зварена “в мундирі”, тому навіть для приготування салатів, краще варити її в шкірці. Молоді бульби чистять зішкрібаючи шкірку або видаляють шкірку після варіння.
Яку картоплю варто або не варто купувати?
Досить часто у продажу можна побачити картоплю, що не відрізняється ідеальними формами та рівним кольором. Існує декілька правил, які вказують на те, що купувати деякі бульби не варто. Якщо не звернути уваги на деякі нюанси, то картопля не лише не виправдає очікування за смаковими якостями або консистенцією, але і завдасть шкоди здоров’ю.
Ознаки неякісної картоплі:
- наявність зеленого відтінку шкірки (зазвичай плямами) свідчить про присутність підвищеного вмісту алкалоїдів, які у людей з певними передумовами можуть стати причиною отруєння;
- бурі плями на шкірці, дрібні дірочки та глибокі борозенки на шкірці свідчать про вплив грибкових мікроорганізмів та шкідників;
- якщо поверхня картоплі волога, то від її купівлі варто відмовитися;
- не варто купувати картоплю з паростками, в ній містяться алкалоїди;
- якщо при спробі проткнути шкірку картоплі нігтем, з неї просочується волога, то це перша ознака нітратів, шкідливих для здоров’я людини.
Ознаки хорошої картоплі:
- тверда поверхня без паростків та зелених плям;
- наявність неглибоких вічок;
- гладка шкірка без рубців та вм’ятин.
На прилавках магазинів можна зустріти миту і немиту картоплю. Різниці в даному випадку немає, який з видів купувати, проте розглянути усі дефекти і оцінити візуально за наявності великої кількості землі буде складно. Чиста картопля найчастіше сортується при викладенні на прилавок, тому ризик появи неякісних коренеплодів тут виключений.