16 лютого святкують Міжнародний день млинців, а ці ласощі полюблять всі – як дорослі, так і діти. Їх можна зробити солодкими або солоними, а також придумати до них величезну кількість начинок – з Нутеллою, джемом, сиром і навіть з червоною ікрою, передають Патріоти України.
- Млинці на кефірі
Інгредієнти: кефір (2 склянки), пшеничне борошно (2 склянки), яйця (2 шт.), сода (1/2 ч. л.), рослинна олія (3 ст. л.), окріп (1 склянка), вершкове масло (для смаження).
Приготування:
У мисці змішуємо борошно, яйця і кефір. Ретельно збиваємо вінчиком отриману масу.
В окрему ємність наливаємо окріп, кидаємо в нього соду і розмішуємо, потім виливаємо в тісто. Даємо йому постояти 5-10 хвилин. Якщо ви хочете, щоб млинці вийшли солодкими, додайте також цукор або ванільний цукор.
Перед тим, як випікати, додаємо в тісто рослинну олію.
Розігріваємо сковороду з сумішшю вершкової та рослинної олій. Виливаємо на сковороду порцію тіста і рівномірно розподіляємо її по всій поверхні. Як тільки скоринка підрум’яниться, перевертаємо млинець.
Випікаємо млинці з двох сторін – приблизно по 1-2 хвилини з кожної.
Подаємо з варенням, джемом або Нутеллою.
- Млинці на молоці
Інгредієнти: молоко (500 мл), яйця (3 шт.), борошно (200 г), масло вершкове або рослинна олія (2 ст. л.), цукор (2 ст. л.), сіль (1/2 ч. л.).
Приготування:
У миску розбиваємо яйця, додаємо до них цукор і сіль, перемішуємо міксером, вінчиком або просто виделкою.
Додаємо частину молока (100-150 мл), продовжуючи перемішувати.
Просіваємо борошно через сито. Додаємо його в тісто, збиваємо.
У нас вийшло достатньо густе тісто – тому додаємо молоко, що залишилося. Якщо воно рідке – додаємо трохи борошна, і навпаки, якщо густе – трохи молока.
Розтоплюємо вершкове масло – наприклад, у мікрохвильовій печі. Додаємо його в тісто.
Розігріваємо сковороду і змащуємо її вершковим маслом або рослинною олією.
Наливаємо тісто на сковороду і одночасно обертаємо її так, щоб воно покрило дно рівним тонким шаром. Як тільки млинець підрум’яниться, перевертаємо його за допомогою силіконової лопатки.
Смажимо з другої сторони, потім робимо цю ж процедуру знову з новим млинчиком.
Млинці викладаємо на велику тарілку і зверху накриваємо кришкою. Також їх можна змащувати вершковим маслом.
Подавати з сиром, сметаною, згущеним молоком, варенням.
- Солоні млинці
Інгредієнти: молоко (250 мл), яйця (2 шт.), масло вершкове (40 г для тіста + 20 г для смаження), борошно (130 г), сіль (1-2 ч. л.).
Приготування:
Борошно просіваємо через сито.
У глибокій мисці яйця збиваємо з сіллю, додаємо борошно – поступово, продовжуючи збивати все разом.
У каструлі трохи підігріваємо молоко. Додаємо його в тісто, перемішуємо.
Ставимо тісто на 20-30 хвилин в холодильник.
Після того, як тісто трохи постояло, розтоплюємо вершкове масло – це можна зробити за допомогою мікрохвильової печі. Додаємо його в тісто.
Розігріваємо сковороду з невеликою кількістю масла. Виливаємо порцію тіста так, щоб воно тонким шаром розподілилося по всій поверхні сковороди.
Смажимо приблизно по 1 хвилині з кожної сторони.
Можна подавати з червоною ікрою, овочами, м’ясною начинкою, сиром і зеленню.