Мене навчили смачні деруни готувати – не повірила б, але без борошна кращі. І без яйця з ними нічого не трапиться – навпаки, повітряні та ніжні. Як картопляні тістечка!
Легкі, соковиті, повітряні, з хрусткою золотою скоринкою: вони ідеальні. Ділюся з задоволенням рецептом. Нехай трохи погарячкувала, що готувати можна кожен день – але деруни такі хороші, що їх завжди мало.
Деруни по-білоруськи: рецепт + інгредієнти
Крок 1. Картоплю очистити, натерти на тертці. Не на найбільшій – на дрібній, з невеликими круглими отворами.
Хитрість 1. Вибір картоплі – частина успіху дерунів. Кращі виходять із сортів картоплі з жовтою м’якоттю: картопля більш щільна, більш крохмалиста, менше рідини (соку). В результаті вироби вдаються НЕ сухими, а соковитими, пишними.
Чому не варто блендувати картоплю, чому терка? Можна і не на тертці терти – це теж хитрість
Хитрість 2. Від методу подрібнення і залежить все. Якщо натерти картоплю на крупній тертці – бути драниками дуже хрусткими, з консистенцією – «смужками» з натертої картоплі.
Вони дуже хрусткі, часто тонкі, але часто швидко грубіють, гарні тільки в гарячому вигляді.
А якщо хочемо саме ніжні, трохи м’які, але все ж з легким приємним похрускуванням, дуже соковиті – потрібна дрібна терка. А краще м’ясорубка – будуть ще соковитіші, легші, ніжніші.
Чому не блендер? У більшості випадків сильно подрібнює, і відділяється багато соку. В результаті деруни тонкі, сухуваті.
Крок 2. Якщо утворилося багато рідини злити. І навіть якщо не багато – теж злити. І – замінити ложкою густої сметани. Так, саме сметани.
Хитрість 3. Сметана дасть ніжну консистенцію і не дасть драниками темніти, ставати синьо-коричневими (образно, але приблизно так).
А ще – воду можна (і потрібно) замінити молоком. Але – в разі, якщо вирішимо додати 1-2 ст. ложки борошна.
Без муки не варто боятися готувати: головне, щоб консистенція картопляного тіста, якщо можна так назвати – вона була густою. Щоб не розтікалися на сковорідці.
Крок 4. Подрібнити на тертці (м’ясорубці) цибулю. Додати до картоплі, поперчити за смаком, посолити.
Крок 5. Змішуємо до однорідної густої маси, що нагадує звичайне тісто для дерунів – дуже густої сметани.
Тісто не повинно литися з ложки – ліниво і повільно (відносно) спадати порцією.
Не додаємо яйце – нічого з дерунами не станеться поганого. Навпаки: саме яйця, особливо у великій кількості – вони роблять деруни щільними, важкими, які швидко втрачають ніжність і висоту. Вони перетворюються в нудні плоскі млинці.
Хитрість 4 . А винен білок – при нагріванні відбувається коагуляція білка, він згортається.
І дає жорсткість, надто «поєднуючи» з картоплею. Тому деруни будуть з яйцем більш щільні, менш легкі і ніжні. І позбавляються частина картопляної соковитості.
Не розпадаються? Ні. Головне – смажити правильно .
Крок 6. Розігріти сковорідку (не дуже з тонким дном). Олія має закипіти – але її не повинно бути занадто багато: вийдуть майже чіпси або картопля фрі. Хто любить готувати на смальці – відмінний варіант.
Ложкою викласти швидко на сковорідку, смажити з двох сторін до золотистого кольору на середньому вогні. Не на малому – повільно «позолотити», будуть як »варені». І не на сильному – стануть жорсткішими. І часто вже не регулюємо вогонь – картопля втрачає соковитість.
Хитрість 5. А щоб деруни стали ніжніше, при смаженні другої сторони можна накрити кришкою.
І – постаратися бризнути водою – трохи, намочити долоньку і бризнути на киплячу олію. І дуже, дуже швидко накрити кришкою.
Це розпушить деруни, високо підніме їм боки, дасть соковитість – особливо якщо щось пішло не так або деруни сухуваті або НЕ прожарюються, а підгорають.
Складові:
Картопля 10-12 шт .;
Сметана 1 ст.л. ложка або молоко (обсяг дорівнює обсягу злитої рідини);
Борошно 1-2 ст.л. (Про запас, якщо все ж вирішили додати);
Цибуля 2-3 шт. (Залежить від розміру);
Олія для смаження, сіль, чорний перець.
А подавати хоч в гарячому вигляді, хоч в холодному – ці білоруські драники в будь-якому вигляді гарні. Зі сметаною, маринованими грибочками або грибним соусом – або просто так гарні.