Євген Комаровський розповів, яка риба вважається найкориснішою, яку краще не купувати ніколи, а також пожурив українців за те, що вони їдять мало цього важливого в раціоні продукту.
Про це заслужений лікар повідомив на своєму каналі в YouTube.
Комаровський стверджує, що риба – це здорово, адже в ній багато білка, містяться Омега-3 і Омега-6 кислоти.
“Величезна кількість досліджень, які говорять, що риба реально зменшує ризик багатьох онкологічних захворювання, зменшує ризик ожиріння”, – заявляє педіатр.
Скільки риби рекомендується їсти, а скільки – перебір
Він додав, що лікарі всього світу настійно рекомендують, щоб кожна людина, діти і дорослі, їли мінімум дві порції риби на тиждень. Одна порція – це 140 грамів. Але можна і більше – від двох до чотирьох порцій, тобто 280-560 порцій в тиждень. Більше – не рекомендується.
При цьому статистика говорить, що 40% українців рибу практично не їдять. Комусь не подобається запах при готуванні, хтось не може собі дозволити, хтось не має доступу до дійсно якісного продукту.
Часта алергія на рибу – швидше міф
За словами Комаровського, тільки у 1% населення планети є алергія на рибу, при цьому у 40% з цього одного відсотка алергія проявляється в дорослому віці.
До того ж алергія на рибу “не переростається”. Але може бути і таке, що на один вид риби є реакція, а на інший – ні.
Яка риба корисна, а яка – небезпечна
Комаровський каже, що суперечки про те, яка риба корисніше – дика або домашня, річкова або морська – нескінченні. Але однозначної відповіді немає, адже плюси і мінуси є у будь-якого варіанту.
“Головне тут – безпека. Наприклад, річкова риба, вона завжди дуже корисна. Містить все необхідне для здоров’я. Але ми ризикуємо разом з цією рибою з’їсти личинки глистів і так далі”, – додав педіатр.
Комаровський настійно рекомендує не купувати річкову, та й будь-яку іншу рибу “з рук”.
“Більшість личинок глистів гине при глибокому заморожуванні. Тому віддавати перевагу потрібно рибі, замороженій промислово”, – каже лікар.
Педіатр додав, що у великій морській рибі багато ртуті, тому вона може бути небезпечною. А любителям суші він нагадав, що для суші потрібно використовувати тільки рибу, промислової заморозки.