Пересолили страву? Не біда! Існують перевірені і дієві способи виправити ситуацію. Можна що-небудь додати, чим-небудь розбавити або доповнити. Докладніше про способи поліпшення смаку пересоленої страви читайте далі, інформує Ukr.Media.
Пересолена страва — це не лише не дуже смачно, але й досить шкідливо, особливо для людей, що стежать за своїм здоров’ям. Але і викинути її шкода. Щоб виправити зіпсовану сіллю страву, дотримуйтесь наших простих порад.
Розбавте страву водою
Врятувати пересолену страву можна, додавши до неї чисту воду. Налийте у страву спочатку 2-4 ст. л. води, доведіть до кипіння і спробуйте. За потреби додайте ще трохи води, закип’ятіть і спробуйте знову. Такий спосіб підійде для поліпшення смаку соусів та підлив до других страв. А ось пересолений суп рятувати таким чином не варто — від води він стане каламутним і втратить смак.
Промийте водою
Пересолені овочі, крупи, макарони можна промити водою або повторно залити водою, довести до кипіння і дати постояти кілька хвилин, поки вода не вбере надлишки солі з продуктів.
Додайте що-небудь кисле
Пересолену страву з м’яса, риби, а також занадто солоний соус допоможе врятувати додавання кислого продукту — лимонної кислоти, оцту або гірчиці. Проте будьте обережні — додавайте кислоту у невеликій кількості, щоб зовсім не зіпсувати і так зіпсовану сіллю страву.
Додайте солодке
Цукор, мед, солодкі овочі, наприклад, морква, допоможуть прибрати зайву сіль у соусах або супі. Як і кислі продукти, солодкі також варто додавати потроху.
Додайте що-небудь жирне або вершкове
Жирні вершки, сметана, кокосове молоко або авокадо чудово збалансують пересолений смак гуляшу, супу або соусу, зробивши його більш м’яким. Залежно від страви, додайте до неї за смаком ложку сметани або скибочку стиглого авокадо. Пересолене м’ясо або рибу можна залити сметанним соусом, довести до кипіння і трохи потушкувати.
Додайте продукт-абсорбент
Деякі продукти мають корисні абсорбуючі властивості, тобто вони здатні вбирати надлишки солі. До таких продуктів можна віднести картоплю, крохмалисті крупи, макаронні вироби, свіжу зелень. Так, у пересолений суп можна покласти кілька подрібнених картоплин або всипати 100-150 г рису — ці інгредієнти вберуть у себе зайву сіль. Якщо псувати страву зайвими продуктами не хочеться, картоплю можна покласти цілою, щоб потім було легко її дістати, а крупи покласти до супу у тканинному мішечку.
Розбавте страву овочами та крупами
У пересолений фарш можна додати тертий сир картоплю, цибулю, кабачок, моркву або відварений рис. У страви з м’яса або риби можна додати сирі овочі і тушкувати — вийде і основна страва, і овочевий гарнір.
Переробіть пересолені продукти
Так, із пересоленого м’яса або риби можна приготувати смачну ситну начинку для пирога, додавши додаткові інгредієнти (овочі, крупи). Пересолені овочі можна переробити на пюре, додавши пюре з овочів, відварених без солі.
Доповніть прісним або “ігристим” гарніром
Якщо ви пересолили основну страву, і її вже не можна врятувати, то подайте страву з простим гарніром — кашею з круп, несолоним пюре або тушкованими без солі овочами. Усе разом вийде більш гармонійним за смаком. Якщо немає часу на приготування гарніру, подайте до пересоленої страви ігристе вино або шампанське. Пухирці, що містяться у ньому, нейтралізують зайву солоність ще на язиці, а кілька келихів і зовсім дозволять забути про невдалу страву.
Тепер ви знаєте, як можна врятувати пересолену страву. Проте все ж таки будьте помірними — краще недосолити, ніж потім виправляти смак готової страви!