Начинка для вареників – головний компонент страви. Від її складу, калорійності, смаку і способу приготування залежить якою вона стане в цілому. Овочеве, м’ясне, ягідне і фруктове наповнення можуть перетворити його в живильну закуску або легкий десерт. Варіантів маса, з деякими з них можна ознайомитися в нижчезазначених рецептах, інформує Ukr.Media.
Начинка для вареників, варіанти якої здатні задовольнити будь-які смаки, дуже різноманітна. Це і солоні начинки з картоплі, грибів, капусти, м’яса, печінки, і солодкі – з полуниці, вишень і яблук. Особливою популярністю користується сир, з якого можна зробити як солону, так і солодку начинку.
Як готувати:
- В начинку з ягід для згущення соку рекомендується класти крохмаль, а в сирну для більш гладкою текстури – яйце.
- Смачні начинки для вареників виходять з картоплі. Для пікантності в них можна покласти часник, цибулю, свіжу зелень і приправити спеціями. Важливо, щоб при викладанні начинки на кружки тіста вона була теплою, а не гарячою.
- Вареники з різними начинками закладаються виключно в киплячу та підсолену воду і варяться після спливання не більше 5 хвилин.
Начинка з сиру
Правильна сирна начинка для вареників має складатися з якісного сиру, жовтків, цукру, дрібки солі і вершкового масла. Сир повинен бути сухим – вологий зробить тісто слизьким і мокрим. Що стосується компонентів, то борошно і жовтки додають начинці в’язкість, а вершкове масло – насичений молочний присмак.
Інгредієнти:
- сир – 400 г;
- жовтки – 3 шт.;
- борошно – 1 ч. ложка;
- вершкове масло – 60 г;
- цукор – 100 г;
- сіль – щіпка;
- ванільний цукор – 5 р.
Приготування
- Протріть сир через сито.
- Збийте жовтки з м’яким маслом.
- Додайте масу в сир.
- Всипте сіль, цукор і борошно.
- Після чого, сирна начинка для вареників перемішується і викладається на тісто.
Начинка з картоплею
Начинка для вареників з картоплею і цибулею – класика жанру. По суті, це звичайне картопляне пюре заправлене, для насиченого смаку, обсмаженою цибулею. Плюсом є те, що таку начинку можна доповнювати різними компонентами: морквою, зеленню, грибами або готувати у пісному варіанті, замінивши вершкове масло рослинним.
Інгредієнти:
- картопля – 1 кг;
- цибуля – 1 шт.;
- вершкове масло – 70 г;
- рослинна олія – 60 мл;
- чорний мелений перець – 5 р.
Приготування
- Очищену картоплю відваріть до готовності і розімніть в пюре.
- Обсмажте цибулю.
- Додати піджарку разом з вершковим маслом і перцем в пюре. Добре перемішайте.
Начинка з капусти для вареників
Капустяна начинка для вареників проста, економічна і різноманітна. Вареники можна начинити як вареною капустою, так і зтушити білокачанну капусту з цибулею і морквою в томатній пасті. У цьому випадку, начинка вийде соковитою, з пікантним, кисло-солодким смаком. З таким наповненням навіть після тривалого зберігання вареники смачні і ситні.
Інгредієнти:
- свіжа капуста – 750 г;
- морква – 80 г;
- цибуля – 50 р;
- олія – 60 мл;
- томатна паста – 40 г;
- вода – 100 мл;
- спеції за смаком;
- лавровий лист – 1 шт.
Приготування
- Подрібніть і спасеруйте цибулю і мороквь.
- Додайте до овочів нашинковану капусту і лавр тушкуйте під кришкою 10 хвилин.
- Приправте, введіть розведену у воді томатну пасту і тушкуйте без кришки ще 10 хвилин.
- Начинка для вареників з капустою викладається на тарілку для охолодження і подальшої роботи.
Начинка для вареників з сиром
Сирна начинка для вареників традиційна для кавказької кухні. Особливо досягли успіху в цій справі грузинські кухаря: начинка з сулугуні, зеленню виходить смачною, ситною і пікантною. Можна замінити один з сирів більш доступним сортів. У будь-якому випадку, начинка вийде соковитою і в’язкою.
Інгредієнти:
- сулугуні – 600 г;
- імертинский сир – 350 г;
- свіжа зелень – 10 г;
- яєчний білок – 2 шт.;
- вершкове масло – 20 г;
- борошно – 20 р.
Приготування
- Натріть обидва сиру на тертці.
- Додайте білки, олію і борошно.
- Начинка для вареників ретельно перемішується і викладається порційно в центр кожного кружечка тесту.
Начинка для вареників з грибами
Несолодкі начинки для вареників славляться масою комбінацій. Серед усього розмаїття почесне місце займають гриби. З ними будь наповнення виглядає небанально, а пікантно і ароматно.
Інгрідієнти:
- картопля – 4 шт.;
- сушені білі гриби – 10 г;
- вода – 120 мл;
- цибуля – 1 шт.;
- масло – 40 г;
- мускатний горіх;
- чорний мелений перець – пучку;
- часник сушений – 1/2 ч. ложки.
Приготування
- Залийте гриби теплою водою на 30 хвилин.
- Відваріть і розімніть очищений картопля.
- Обсмажте в олії цибулю, додайте гриби і спеції і варіть 7 хвилин.
- Викладіть піджарку в картоплю.
- Начинка для вареників перемішується і викладається чайною ложкою в центр кожного кружечка тесту.
Начинка для вареників з квашеної капусти
Незвичайна начинка для вареників виходить з кислої капусти. Справа не тільки в пікантних смакових якостях заготовки. Дієтологи стверджують, що поєднання тесту з кислою капустою не шкодить фігурі: квашена капуста малокалорійна, містить вітаміни, які не руйнуються при тушінні, надаючи оздоровчий ефект на організм.
Інгредієнти:
- квашена капуста – 550 г;
- цибуля – 80 г;
- рослинна олія – 40 мл;
- вода – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Капусту промийте під проточною водою і злегка відіжміть.
- Обсмажте цибулю, додайте капусту і воду і тушкуйте до випаровування рідини.
- Остудіть і приступайте до ліплення вареників.
Вишнева начинка для вареників
Начинка для вареників з вишнею користується популярністю і у дорослих, і у дітей. Однак, багато господинь відмовляються балувати солодкої ягідною начинкою, нарікаючи на велику кількість соку, що утрудняє ліплення вареників. Вихід простий – пару ложок крохмалю, прогрітих разом з ягодами на вогні, додадуть начинці в’язкість і апетитний глянсовий блиск.
Інгредієнти:
- вишня без кісточок – 300 г;
- крохмаль – 40 г;
- цукор – 120 р.
Приготування:
- Перемішайте ягоди з цукром і помістіть на вогонь на пару хвилин.
- Як тільки ягоди дадуть сік і цукор розчиниться, введіть крохмаль.
- Перемішайте і поставте в ще на пару хвилин.
Ліниві вареники з начинкою
Це швидка і проста страва, яка представляє сирні кульки з різноманітними фруктовими начинками, частіше – ягідними, оскільки ніжне, але щільне сирне тісто добре утримує всі соки всередині.
Інгредієнти:
- сир – 500 г;
- полуниця – 200 г;
- борошно – 400 г;
- цукор – 150 г;
- яйце – 2 шт.;
- масло – 40 г;
- цукрова пудра – 60 р.
Приготування
- Збийте яйця з цукром і маслом.
- Додайте борошно і протертий сир і замісіть тісто.
- Розділіть тісто на кульки, в кожну покладіть по полуниці.
- Варіть не більше 3 хвилин після підіймання кульок поверх води.
Смачного!