Гречка вважається одним з найбільш корисних продуктів, передає Ukr.Media. Однак, як показали дослідження, вживати цей продукт можна далеко не всім. Регулярне вживання гречаної каші у великих кількостях, і вже тим більше захоплення дієтою на основі цього продукту, призводить до ризику розвитку остеопорозу у жінок у віці після 45 років.
Кому ж строго не можна?
Згідно з висновком учених, багата нутрієнтами (залізом, калієм, магнієм, цинком) гречана каша відмінно засвоюється, однак паралельно страждає сприйнятливість організму до іншого важливого елементу – кальцію. Це згодом може призвести до дефіциту цього мікроелемента в організмі і до зниження щільності і міцності кісток.
Ефект посилюється із-за високого вмісту заліза і фосфору в гречці. Як відзначають вчені, особливо гречана дієта може бути шкідлива для жінок після 45 років, а також для дітей, яким для активного росту і достатньою мінералізації кісток необхідно багато кальцію.
Щоб гречана каша приносила максимальну користь без втрат для організму, вчені порекомендували практикувати роздільне вживання гречки та продуктів, що містять кальцій. Оптимальний проміжок між двома такими стравами – близько п’яти годин. Крім того, є захворювання, при яких гречку краще взагалі виключити з раціону.
Надмірне вживання гречки протипоказано при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: гастрити, виразки, під час вагітності та годування груддю (через ризик виникнення алергії у дитини), а також при індивідуальній непереносимості. Існує і ряд протипоказань до застосування гречаної дієти, в основі якої лежить харчування однією гречкою.
Таку дієту не можна використовувати людям, страждаючим цукровим діабетом, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, порушеннями обміну речовин. Крім того, не рекомендується гречана дієта в підлітковому віці і в клімактеричному періоді, а також під час сильних стресів та емоційних навантажень (іспити, здача звітів, змагання), коли організм потребує в збалансованому і різноманітному харчуванні.
А ми нагадаємо, кому і чому корисно їсти гречку
Гречка по праву носить титул цариці круп. Адже такої кількості білків, вітамінів і інших корисних речовин ви не зможете відшукати більше ніде. У величезній кількості В гречаної каші містяться вітаміни PP, E, а також групи В. Також у складі цієї крупи є фосфор, йод, мідь, залізо, незамінні амінокислоти, клітковина і корисні вуглеводи. За своїм хімічним складом гречка цілком зможе замінити м’ясо у вашому раціоні. Калорійність гречаної каші становить 313 ккал на 100 р.
Гречка може зацікавити вегетаріанців, адже цінність білка, який міститься в крупі аналогічний тому, який входить до складу риби або м’яса. Таким чином, ви можете сміливо дотримуватися вегетаріанської дієти, вживаючи страви з гречки.
Користь гречаної каші підтвердили вчені з усього світу, тому сьогодні вже ніхто не береться заперечувати важливість цього продукту в раціоні людини. Завдяки вхідним до складу поліненасичених жирів, ви зможете знизити рівень холестерину в крові, а також прискорити метаболізм. Тому гречана каша обов’язково сподобається людям, які прагнуть позбутися зайвих кілограмів і сантиметрів. Вона забезпечить вам відчуття ситості, а також очистить організм від токсичних речовин і шлаків.
Вітамін групи P — рутин, який входить до складу гречки, допоможе вам зміцнити стінки судин, підвищить прохідність капілярів і зменшить крихкість судин. Також рутин відповідає за засвоєння в організмі вітаміну С. Тому якщо ви страждаєте гіповітамінозом, рекомендуємо вам поєднувати вживання гречки, наприклад, з цитрусовими, які багаті на вітамін С. Досить з’їсти всього одну тарілку гречаної каші, щоб знизити втому і усунути депресію.
Містяться в складі флавоніди попередять розвиток ракових захворювань. Корисна гречана каша також для тих, хто знаходиться в групі ризику захворювань серця і судин, адже вона знижує ризик виникнення тромбів, а також захворювань ССС.
Гречку обов’язково повинні їсти вагітні жінки. Адже в її складі є фолієва кислота, яка відповідальна за нормальний розвиток дитини в утробі матері.
Вітамін В9, який у великій кількості міститься в гречці, забезпечить зміцнення імунної системи людини. Регулярне вживання гречаної каші допоможе вам поліпшити загальний стан організму, зміцнити нігті і волосся, а також вирівняти колір обличчя.
Гречка як кровотворенню засіб використовується при анемії, лейкемії, так само рекомендується при атеросклерозі, ішемічній хворобі серця та гіпертонії. Вона збільшує м’язову силу і витривалість.
Її рекомендують при захворюваннях підшлункової залози та шлунково-кишкового тракту. Гречка є добрим засобом від печії (сиру крупу жують по щіпці); вона рекомендується при порушенні обмінних процесів в організмі, ожирінні.