У багатьох безтурботне і щасливе дитинство асоціюється із селом, парним молоком і бабусиними пирогами. І якщо ви вже пробували робити модне нині блюдо піцу, приготуйте на дозвіллі пиріжки з капустою і яйцем, які викличуть масу теплих спогадів, передають Патріоти України.
Інгредієнти для тіста: молоко (500 мл), борошно (1 кг), сухі дріжджі (17 г), яйця (2 шт.), сіль (2 ч. л.), цукор (200 г), вершкове масло (150 г), рослинна олія (50 г), крижана вода для змащування (1 ст. л.).
Інгредієнти для начинки: капуста (1 качан), яйця (3 шт.), зелена цибуля (пучок), кріп (пучок), рослинна олія чи вершкове масло (3-4 ст. л.), сіль, перець.
Приготування:
Розігріваємо духовку до 40°C.
Починаємо робити тісто – для цього молоко злегка підігріваємо.
Порада: Перед додаванням у молоко інших інгредієнтів перевіряємо температуру рукою, якщо вона не комфортна – ви його перегріли, і дріжджі можуть згодом там загинути.
Розводимо дріжджі в теплому молоці, додаємо до них цукор, сіль, 1 яйце і збиваємо вінчиком.
Порада: Яйце краще заздалегідь виставити, щоб воно було кімнатної температури.
Просіваємо через сито борошно, можна це зробити навіть кілька разів.
Порада: Обов’язково просівайте борошно, так як у пакет можуть потрапити різні камені, грудочки, нитки та інше сміття. Плюс ви насичуєте його киснем, що в подальшому позначиться на консистенції випічки.
Додаємо в тісто борошно, замішуємо його. В останню чергу додаємо розтоплене вершкове масло і рослинну олію.
Порада: Вершкове масло для цього рецепта можна швидко розтопити, скориставшись мікрохвильовою піччю.
Скачуємо тісто в кулю, кладемо в миску, накриваємо його харчовою плівкою.
Ставимо в тепле місце на 1 годину – наприклад, в заздалегідь розігріту до 40°C духовку, яку вже вимкнули.
Поки приготуємо начинку.
Капусту промиваємо під проточною водою, очищаємо від брудних верхніх листків. Дрібно нарізаємо.
У каструлю з водою, що кипить, опускаємо капусту, проварюємо її на середньому вогні близько 5-10 хвилин (в залежності від того, стара капуста або молода).
Відкидаємо капусту на друшляк і чекаємо, поки з неї стече вода.
Яйця для начинки варимо круто, потім чистимо і дрібно нарізаємо.
Миємо та ріжемо зелену цибулю та кріп.
З’єднуємо в мисці бланшировану капусту, яйця, зелену цибулю і кріп, перемішуємо, перчимо, солимо. Також в суміш можна додати рослинну олію або розтоплене вершкове масло.
За цей час тісто має піднятися. Поділяємо його на приблизно 30 рівних частин.
Далі беремо шматочок тіста і розгортаємо, викладаємо столову ложку начинки, защипуємо края, формуючи пиріжок. Потім повторюємо цю процедуру з іншим шматочком тіста.
Деко застилаємо пергаментним папером і викладаємо на нього пиріжки.
Накриваємо їх серветкою і чекаємо 20-30 хвилин, щоб вони підійшли.
Перед тим, як відправити пиріжки в духовку, змащуємо їх збитим зі столовою ложкою води яйцем.
Розігріваємо духовку до 190°C і випікаємо 20-25 хвилин.