Коржі тануть у роті, крем – ніжний і ароматний – справжня насолода! Раніше ми називали цей торт «Білосніжка».
Це дуже популярний рецепт, а випікається він швидко і просто. Ви не повірите, але приготування лимонного торта займе всього годину вашого часу!
Лимонний крем готується теж просто. Для нього можна використовувати як борошно, так і крохмаль. Крохмаль навіть краще – він робить текстуру більш гладкою, однорідною.
Найважче в цьому рецепті – це чекати, поки коржі просочаться кремом в холодильнику. Однак обов’язково потрібно витримати торт на холоді – не менше 8-10 годин. Щоб сухі коржі просочилися і стали м’якими і ніжними.
Ну, і останнє: витримувати на холоді лимонний пиріг потрібно під гнітом. Я накриваю його обробною дошкою і ставлю зверху літрову банку з медом – цього достатньо, щоб шари після нарізки вийшли рівними і красивими.
Інгредієнти:
Для коржів:
- 10 ст. ложок молока;
- 10 ст. ложок цукру;
- 10 ст. ложок олії;
- 2 яйця;
- 1 ч. ложка соди;
- щіпка солі;
- 500-550 г білого борошна.
Для крему:
- 200 г вершкового масла;
- 8 ст. ложок борошна (або крохмалю);
- 6 ст. ложок цукру;
- 1 л молока;
- цедра одного лимона;
- сік половини лимона;
- 1 ч. ложка екстракту ванілі (або 2 пакетики ванільного цукру);
- 3 ст. ложки кокосових пластівців для посипання.
Приготування:
- Почнемо з приготування тіста. Просіваємо борошно і готуємо для роботи велику миску.
- У миску розбиваємо два яйця, додаємо цукор, молоко, олію.
- Все добре збиваємо вінчиком – до однорідного стану.
- Додаємо сіль, а також чайну ложечку соди, в яку вичавлюємо трохи лимонного соку.
- Далі починаємо потроху, ложку за ложкою, додавати до рідких інгредієнтів борошно, добре перемішуючи вінчиком після кожного додавання.
- Коли тісто стає досить густим, починаємо змішувати його руками, продовжуючи додавати борошно.
- Густе тісто місимо деякий час в мисці, а потім викладаємо на стіл.
- Посипавши стіл борошном, вимішуємо тісто на столі близько 2-3 хвилин.
- Збираємо його в грудку, потім ділимо на три рівні частини.
- Далі нам знадобиться три прямокутних шматка пергаментного паперу розміром приблизно 30х40 см.
- Кожну грудку тіста розгортаємо на аркуші паперу, розрівнюючи її спочатку руками, а потім розкачуючи качалкою.
- В результаті у нас вийде тонкий пласт з тіста, трохи товщий самого паперу, який займає майже весь лист, виключаючи пару сантиметрів по краях.
- Кожен пласт проколюємо виделкою по всій поверхні на відстані 2-3 см між проколами.
- Випікаємо кожен корж по 10-12 хвилин (або до рум’яного золотистого кольору) в попередньо нагрітій до 180 гр. С духовці. Виймаємо з печі, акуратно знімаємо папір і залишаємо остигати.
- Поки випічка остигає, займемося приготуванням крему.
- Беремо невелику каструльку з ручкою (ковшик) літри на 2, висипаємо в неї крохмаль (або борошно), цукор і цедру одного лимона, змішуємо разом.
- Далі невеликими порціями додаємо холодне молоко, постійно помішуючи вінчиком, щоб суміш не мала грудочок.
- Коли додамо все молоко, ставимо кухлик на середній вогонь і нагріваємо, продовжуючи постійно перемішувати, поки суміш не загусне і почне закипати.
- Після цього додаємо в каструлю ванільний екстракт, сік половинки лимона, швидко перемішуємо і знімаємо з вогню.
- Накриваємо каструлю кришкою або плівкою і виносимо на холод, щоб вона могла охолонути до кімнатної температури.
- Перекладаємо крем в глибоку миску і за допомогою ручного блендера змішуємо його з м’яким вершковим маслом, додаючи масло невеликими порціями. Після цього крем готовий!
- Приступаємо до складання торта. Беремо піднос, що підходить за розміром, або неглибоке деко, застилаємо його великим шматком харчової плівки, а зверху викладаємо перший корж.
- Покриваємо його 1/3 частиною приготованого крему.
- Далі розміщуємо другий корж поверх першого і точно так же покриваємо його кремом, а потім третій корж. Останній шар крему посипаємо солодкою кокосовою стружкою.
- Загортаємо краї харчової плівки, щоб покрити весь пиріг повністю.
- Накриваємо пиріг великою обробною дошкою, а зверху притискаємо гнітом (без фанатизму). Я ставлю зверху на дошку літрову банку меду (десь 1,3 кг), а потім виношу торт на балкон на всю ніч.
- На ранок наш тортик можна нарізати на квадратні шматочки. Коржі просочуються, стають м’якими, а крем застигає, як пудинг.