Липовий чай — надзвичайно смачний напій, хоч один раз який пробували усі. Насправді липове суцвіття використовують не лише для відварів, а й для інших засобів.
Досвідчені господині здавна роблять на їх основі цілющі настої та ароматний липовий лимонад, про властивості якого ми й хочемо сьогодні розповісти нашим читачам.
Властивості липового цвіту
Липові квіти володіють багатьма корисними властивостями, а все завдяки багато внутрішньому складу. Квітки багаті аскорбіновою кислотою, таліцином, каротином і флавоноїдами. Використовуються у вигляді відварів і настоїв. Знімають судоми, біль, виводять сечу і піт з організму, знімають запалення.
Липовим цвітом полощуть горло, використовують при простудних захворюваннях, з його допомогою знімають головний біль. Також ця рослина чудово виводить шкідливий холестерин та зміцнює судини.
Квіти липи знищують хвороботворні бактерії в організмі людини, знижують жар, виводять мокроту. Липовий цвіт має спрямовану дію. Так, при циститі застосовують лікувальний відвар.
Солодкий запах липи заспокоює, допомагає пом’якшити стрес і зменшує апетит, що успішно використовується в ряді сучасних дієт.
Липу ще часто називають «жіночою» рослиною, адже позитивно впливає на гормональний фон жінки, бо квіти містять фітогормони. В лікувальних цілях липу використовували ще наші предки.
Ендокринологи також радять жінкам після 45 років раз на пів року проходити курс лікування з липового цвіту. Такий метод допомагає уповільнити старіння та полегшує симптоми менопаузи. Однак захоплюватися таким засобом не можна, його слід вживати лише після консультації з лікарем.
Ароматний липовий лимонад
Ароматні липові квіти чудово поєднують з компонентами десертів та свіжих напоїв.
Саме тому для вас ми підготували неймовірний рецепт липового лимонаду, який користується чималою популярністю.
Складові:
2 жмені липового цвіту
1 лимон
2-3 ст. л. меду
3 л води
листя м’яти (за бажанням)
Приготування:
1. Попередньо потрібно підготувати квіти липи. Їх збирають з дерев, які розташовані якнайдалі від запилених доріг та автошляхів. Також не варто сушити липовий цвіт під прямими сонячними променями — краще це робити в духовці.
2. В трилітрову банку потрібно помістити мед та дві жмені квітів. За бажанням можна також додавати м’яту, мелісу, базилік.
3. Додайте в банку нарізані лимони та все залийте чистою холодною водою.
4. Всі компоненти перемішати та накрити банку тканиною. Настоювати протягом 6 годин на сонячному місці.
6. Після цього проціди лимонад.
Смачного!