У лютому в українських супермаркетах зросли ціни майже на всі продукти харчування. Цукор невпинно дорожчає протягом пів року, десяток яєць коштує вже 31 грн. Про причини подорожчання розповів економіст Олександр Охріменко, передають Патріоти України.
“По-перше, впливає сезонний фактор. Ціни на продукти залежать від температури повітря. Зокрема й на ті ж яйця. Потепліє, і ціна почне знижуватися. Ближче до весни вартість яєць буде менша, звісно, за винятком днів перед Великоднем. Щодо цукру теж саме”, – зазначив експерт.
Утім, вартість круп та виробів із борошна не знижуватиметься. “Щодо круп, борошна, то тут подешевшання не буде. У нас, якщо подивитись на закупівельні ціни на зерно, то 2020 року вони зросли порівняно з 2019-м на 19 відсотків. Це багато, як для закупівлі. Адже зверху ще нараховується ПДВ, витрати з переробки тощо”, – прогнозує економіст.
За словами експерта, ціни на м’ясо зростатимуть слідом за цінами на зерно. “На вартість м’яса впливає перш за все собівартість виробництва. Корма подорожчали – подорожчало м’ясо, молоко. Адже тварин треба годувати. І хоча ми багато вирощуємо, закупівельні ціни у нас не знижуються, а зростають. Як тільки почнеться випас худоби, ціни на м’ясо і молоко знизяться”, – підкреслив експерт.
Подорожчання овочів експерт називає сезонним. Весною їхня вартість знизиться. Однак з фруктами цього не відбудеться. “Овочі подорожчали теж сезонно. Згодом підуть тепличні. Вони спочатку будуть дорогі, а ближче до весни дешевшатимуть. У нас єдине болюче місце щодо імпорту – це фрукти. Вони не дешевшатимуть”, – розповів Олександр Охріменко.
Як зазначив експерт, на полицях супермаркетів не так багато імпорту. “Фрукти, частину овочів до нас в основному везуть із Туреччини. Навіть якщо взяти деякі макаронні вироби, які формально італійські. Але насправді вони виготовлені нашим виробником”, – додав економіст.