За смаком даний тортик трохи схожий на Тірамісу. Однак готується він легше і швидше. Приготуйте торт на свята. Він обов’язково припаде до смаку вашим гостям.
Інгредієнти необхідні для приготування кавового тортика:
- 100 мл або півсклянки кефіру (жирність 2,5%);
- 4 ч. л. розчинної кави;
- 2 курячих яйця;
- 1 склянка цукру;
- 1 стакан або 130 г борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 1 ч. л. соди гашеної оцтом;
- 200 мл сметани + 3-4 ложки.
Поетапно приготуємо кавовий тортик
У теплий кефір додайте 3 ложечки розчинної кави і перемішайте. Кефір повинен бути не холодний, так як кава тоді не розчиниться. Коли перемішаєте до однорідного стану, то нехай постоїть 20 хв на кухні.
Розбийте яйця в глибоку тарілку і збийте до пишної піни. Потім засипте цукру і мішайте до розчинення, а після покладіть дуже м’яке вершкове масло.
Далі влийте кефіру кавову суміш і добре перемішайте.
Тепер поступово засипте борошно і замісіть тісто за допомогою блендера або міксера. Погасіть соду оцтом і додайте її в тісто. Добре перемішайте.
Можна тортик запекти в мультиварці. Форму мультиварки промажте маслом і просто запікайте на режимі «випічка». Готуйте близько 60 хв. Перевірте готовність зубочисткою.
Якщо будете пекти в духовці, то розігрійте її, а тісто викладіть у форму, змащену маслом. Печіть при 170 °, також перевіряйте зубочисткою готовність.
Готовий корж повинен охолодитися.
В цей час займіться кремом. Для цього візьміть останню ложечку кави і змішайте її з тепленькою сметаною, декількома ложками цукру. Ретельно перемішайте і нехай постоїть до повного розчинення кави.
Через 30 хв розріжте корж на навпіл.
Кожну половинку змастіть кремом, даємо 15 хв для просочення і змащуємо ще один раз.
Потім дві половини складіть один на одного і промажте кремом з усіх боків, а також верхівку.
Прикрасьте шоколадною крихтою, горішками і подрібненими сухофруктами. Можна намалювати візерунки вершками в балончику. Поставте в холодильник на 8-9 годин для доброго просочення, але можна, якщо терміново, на пару годинок.