Крім простоти приготування, цей рецепт може стати в нагоді тим, хто намагається уникати дріжджів в своєму раціоні.
Другий плюс – не потрібно чекати, щоб воно настоювалося або охолоджувалося. Після вимішування можна відразу приступати до приготування випічки, яка виходить щільна і одночасно ніжна і пишна. Ваші пиріжки і булочки будуть повітряними і за смаком практично як з дріжджового тіста.
Як зробити тісто без дріжджів і що нам знадобиться
Беремо наступні продукти:
- Борошно пшеничне біле, вищого сорту – 0,5 кг;
- Кефір – 0,4 л;
- Куряче яйце (велике) – 1 шт;
- Рафінована соняшникова олія (світла, без запаху) – 3 ст.л;
- Сода – 1 ч.л. гашена однієї десертною ложкою столового оцту;
- Сіль – 1 ч.л.
Корисні поради! Соду і оцет можна замінювати розпушувачем. Кефір для тіста краще брати з жирністю 3,2%.
Приготування тіста
Відразу просіюємо борошно. Зробити це потрібно відразу, бо потім його залишиться тільки додавати і замішувати.
У глибоку широку миску наливаємо кефір, розбиваємо яйця і гарненько перемішуємо за допомогою віночка.
Миску треба відразу брати більшу, адже в ній ми і і будемо замішувати тісто. Крім неї інший посуду не буде потрібно.
У кефіру яєчну суміш додаємо сіль, три ложки олії і 4-5 столових ложок борошна. Ще раз ретельно перемішуємо.
Додаємо гашене соду або розпушувач, швидко і ретельно змішуємо. По частинах всипаємо решту борошна і замішуємо тісто спочатку лопаткою або великою ложкою. Потім, коли воно буде густим, вимішуємо його прямо руками.
Тісто має вийти густим, пружним і не прилипати до рук.
Усе. Можна використовувати за призначенням. Випікайте смачні булочки, пиріжки з будь-якими начинками або пампушки до чаю.