Багато хто вже не пам’ятають смак справжньої тушонки. Адже в магазинах продають, що завгодно під цією назвою, але тільки не нормальне м’ясо. Щоб приготувати тушонку в домашніх умовах, вам не знадобиться якесь спеціальне обладнання, а тільки духовка і пів літрові баночки.
Для тушонки потрібно вибирати найсвіжіше і нежирне м’ясо. Щоб тушонка вийшла більш ситною і довше зберігалася, в неї можна додати розтоплене сало, але тільки не дуже багато.
Продукти, які потрібні:
- М’ясо один кг;
- Сало пів кг;
- Сіль одна ст. л .;
- На одну баночку один або два лаврові листки;
- На одну баночку п’ять або шість горошин перцю;
- Чорний перець і на ваш смак.
Переходимо до процесу приготування
В першу чергу м’ясо потрібно ретельно промити, а після насухо протерти одноразовими рушниками.
З м’яса видаляємо шкірку, якщо така є і ріжемо на великі шматки шириною 6-7 см. Складаємо їх в миску, перчимо, всипаємо сіль і мішаємо дуже ретельно руками. Залишаємо на 60 хвилин, закривши кришкою.
Баночки миємо і стерилізуємо будь-яким зручним для вас методом. Наприклад, можна це зробити за допомогою духовки або мікрохвильової печі.
Спочатку на дно ємності кладемо лаврове листя, запашний перець, а на них щільно укладаємо шматки м’яса. До краю банки повинно залишатися вільними 2-3 см у висоту, щоб вміст не витікав.
У деко наливаємо трішки води і ставимо баночки з м’ясом, прикривши кришками, з яких потрібно перед цим витягнути гумки. Поміщаємо в духовку, яка обов’язково повинна бути холодною.
Включаємо для початку духовку на 250 °. Після того, як вміст в банках почне кипіти, зменшуємо температуру до 150 ° і так тушкуємо його протягом трьох годин.
В цей час беремо сало і ріжемо його на маленькі шматки, які викладаємо на сковорідку, ставимо на мінімальний вогонь і таким чином витоплюємо жир.
Коли м’ясо буде готове, заливаємо його отриманим жиром.
Гумки вставляємо назад в кришки і закриваємо ними баночки. Перевертаємо ємності догори дном і накриваємо чимось теплим, поки не охолонуть.
Зберігати тушонку можна в холодильнику півроку.