Збірну м’ясну солянку готуємо в мультиварці на м’ясному бульйоні, зазвичай, яловичому. Але для багато господинь використовують також свинину і збірна м’ясна солянка — одна з найпопулярніших перших страв. Вона має своєрідний кислуватий смак, який може помітно змінюватись залежно від того, які інгредієнти ви використовуєте. А варіантів тут дуже багато, особливо стосовно того, на якому м’ясі її варити. Тут допустимі практично будь-які м’ясні продукти, але найсмачніша солянка виходить, якщо вони будуть підкопчені, інформує Ukr.Media.
До речі, м’ясна солянка вважається однією із найдорожчих, в прямому сенсі цього слова, перших страв. Адже продукти, з яких вона готується: копченості, оливки та інші, — коштують чимало. Втім, наші винахідливі господині добре знають, як здешевити приготування збірної солянки: вони варять її після свят, використовуючи залишки продуктів після відходу гостей.
Інгредієнти
- 500-600 грамів яловичини
- 300 — 400 грамів м’ясного асорті (сервелат, варено-копчена ковбаса, сосиски та інші копченості)
- головка ріпчастої цибулі
- 2 столові ложки томатної пасти
- 3-4 штуки солоних огірків
- 100 г оливок без кісточок або каперси
- 2-3 столові ложки соняшникової олії
- лавровий лист
- три горошини чорного перцю
- кружок лимона, зелень, сметана в тарілку
- трохи солі
- дві літри гарячої води
Зваримо насичений яловичий бульйон в мультиварці.
Яловичину промиваємо під проточною водою, ріжемо на шматки середнього розміру і складаємо в каструлю.
Заливаємо окропом з чайника, щоб не витрачати час на підігрів води, і включаємо режим “тушкування” на дві години.
Після сигналу дістаємо м’ясо й остуджуємо, бульйон проціджуємо.
М’ясне асорті: сосиски, ковбаси, шинку та інші копченості, а також яловичину поріжемо брусочками.
Також брусочками поріжемо солоні огірки.
Оливки поріжемо кружечками.
Включаємо мультиварку в режим “випічка” на 40 хвилин.
Дрібно шаткуємо цибулю й обсмажуємо в мультиварці на рослинній олії хвилин 7 в режимі випічка.
Порізані солоні огірки з оливками відправляємо до пасерованої цибулі. Готуємо ще хвилин 5.
Відкриваємо кришку і кладемо кілька столових ложок томатної пасти, перемішуємо і готуємо ще 8 хвилин в тому ж режимі.
Далі кладемо в каструльку сосиски, копченості і порізане м’ясо.
Добре перемішуємо і продовжуємо готувати ще 10 хвилин.
Заливаємо яловичим бульйоном. Можна додати трохи розсолу від маринованих огірків або оливок. Трохи посолимо, додамо лавровий лист.
Готуємо збірну м’ясну солянку в мультиварці 20 хвилин в режимі “випічка”. Можна також готувати в режимі “тушкування” 60 хвилин, якщо не спішно.
Даємо трохи настоятися, розливаємо солянку по тарілках, кладемо кружечок лимона, додаємо сметану і подаємо не стіл.
Смачного!