В Україні Різдво Христове вважається одним з головних християнських свят, на яке, як правило, за святковим столом збирається вся родина. І якщо на Новий рік багато хто експериментує з варіантами святкових закусок, основних страв і десертів, то на Різдво список страв з року в рік залишається практично незмінним. Що приготувати на різдвяний святвечір 6 січня, передають Патріоти України з посиланням на theLime.
Як відомо, перед Різдвом віруючі дотримуються 40-денного посту, який називають Різдвяним постом, і триває він з 28 листопада по 6 січня. Так як святвечір є останнім днем посту, страви на святковому столі повинні бути пісними, і їх повинно бути дванадцять – як і апостолів у Христа.
Головними стравами вважається кутя – каша із зерен пшениці з різними добавками, та узвар – компот із сухофруктів.
У кожної господині є свій рецепт приготування куті – хтось готує з пшениці, попередньо замочивши її на ніч, а інші – з перловки або рису. У зварену кашу прийнято додавати розмочені курагу, чорнослив, родзинки, горіхи, мед, а також так зване “макове молочко” – перетертий в ступі мак. Деякі навіть додають у кутю узвар, виноградний сік або кагор.
Відзначимо, що їжу в святвечір не можна запивати водою – тому другою стравою вважається узвар. Приготувати його можна із засушених яблук, абрикос і слив, які продаються у вигляді спеціальних сумішей в супермаркетах або на ринку.
Також на різдвяному столі повинен бути капусняк або борщ. Капусняк – це суп із пшона та овочів, родзинкою якого є квашена капуста. Деякі господині також роблять капусняк з рису.
Борщ на Різдво має бути пісним – тобто без м’ясного бульйону. За переказами, червоний борщ символізує кров дітей, убитих у Вифлеємі за наказом Ірода.
Четверте блюдо, яке слід поставити на стіл, це хліб або пиріг. Природно, наші предки пекли домашній хліб з часником і горохом, або як його ще називали паляниця. Горох в цій страві символізував багатство, а часник – відганяв злих духів.
П’яте блюдо на різдвяному столі – це пісні голубці, наприклад, з гречкою і грибами або з рисом і овочами. Голубці – це символ любові Божої і Святого Духа, адже в назві є відсилання до “голуба”.
Порада: Якщо ви не вмієте або не хочете готувати традиційні голубці, загорнуті в капустяне листя, можна зробити варіацію – так звані “ліниві голубці”. Для цього необхідно підготувати як на звичайні голубці всі інгредієнти, а капусту нашанкувати на терці та протушкувати з усіма овочами. Потім з’єднати їх з рисом і сформувати круглі котлетки, обваляти їх у борошні і покласти в форму для запікання. Далі залити все томатно-сметанним соусом і довести до готовності в духовці.
Шосте блюдо – це гарнір. Це може бути як тушкована картопля з цибулею і морквою, так і вінегрет – салат із відварених картоплі, моркви, буряка, а також цибулі, зелені та солоних огірків.
Сьоме блюдо на Різдво – соління. Вибирайте на свій смак: квашена капуста, мариновані помідори і огірки, перці або навіть баклажани.
Восьме блюдо – вареники, які вважаються символом достатку. Як правило, на різдвяний стіл подають вареники з картоплею чи капустою. Також окремо до вареників можна підсмажити цибулю і шкварки з сала.
Порада: Щоб заощадити час під час приготування 6 січня, вареники можна зробити заздалегідь і заморозити у морозильній камері, а зварити їх уже безпосередньо перед подачею на стіл.
Дев’яте блюдо – гриби. Це не тільки ситний, але і корисний продукт. Це можуть бути як мариновані гриби, так і обсмажені з цибулею на вершковому маслі.
Десяте блюдо – риба. Ви можете поставити на святковий стіл і куплене в супермаркеті філе оселедця, так і приготувати самостійно рибні котлети, смажену рибу або заливне з неї.
Одинадцяте блюдо – пісний салат. На сьогоднішній день існує величезна кількість салатів без м’яса, які ви зможете з легкістю приготувати.
Дванадцяте блюдо – десерт. Природно, можна купити якісь ласощі в магазині, а можна приготувати вдома самостійно. Наприклад, запекти в духовці яблука з медом і горіхами.