Сьогодні я хочу запропонувати Вам приготувати дуже смачний і ніжний сметанний торт – десерт. Духовка нам сьогодні не буде потрібна, сметанник готується без випічки.
Готується просто, швидко, треба буде тільки почекати, щоб крем стабілізувався.
Він настільки ніжний, що можна сказати, він просто тане в роті! Смачний і сам по собі, а так само відмінно поєднується з різними ягодами. Полуницею, малиною, чорницею.
Необхідні продукти:
Основа
- 300 грам пісочного шоколадного печива
- 120 грам вершкового масла
- 1 ст. ложка молока
Крем
- 400 грам сметани
- 2 яйця
- 150 грам (7,5 ст. ложок без верху) цукру
- 50 грам (2,5 ст. ложки без верху) пшеничного борошна
- 10 грам (2 ч. ложки) ванільного цукру
- 100 грам вершкового масла
Як приготувати торт Сметанник
Для приготування крему, нам знадобиться 100 грамів м’якого вершкового масла, кімнатної температури. Заздалегідь дістаньте його з холодильника.
У каструлю висипаємо 150 грамів або 7,5 ст. ложок без верху цукру і 50 грамів або 2,5 ст. ложки без верху пшеничного борошна. Перемішуємо і додаємо 2 яйця.
Добре перемішуємо все віночком, до однорідного стану.
Додаємо 400 грамів сметани, у мене сметана жирністю 20%.
Перемішуємо до однорідного стану і ставимо варитися на плиту.
Варимо на середньому вогні, постійно помішуючи лопаткою.
Коли маса починає згущуватися, міняємо лопатку на віночок, робимо вогонь мінімальний, і постійно помішуючи, доводимо масу до закипання.
Закипілу масу, постійно перемішуючи, проварюємо на маленькому вогні приблизно 1-2 хвилини.
Готова заварювана основа, по консистенції повинна бути, як пудинг.
Знімаємо каструлю з вогню, і ставимо в миску з крижаною водою.
Перемішуючи, охолоджуємо до кімнатної температури.
Далі накриваємо харчовою плівкою в контакт і залишаємо на столі.
Приготуємо основу для сметанника.
300 грамів пісочного шоколадного печива треба подрібнити в крихту.
Найшвидший варіант, подрібнити його в блендері. Якщо блендера немає, то можна скласти печива в пакет і розкачати їх качалкою.
У подрібнену крихту виливаємо 120 грамів розтопленого вершкового масла.
Все ретельно перемішуємо.
Крихітка має добре пресуватися, і легко розсипатися назад.
Треба дивитися по своєму печиву. Якщо, спресувавши крихту в грудку, вона не тримає форму, то можна додати 1 ст. ложку молока.
І перемішати до однорідного стану.
Дивіться за печивом, можливо, вам не потрібно додавати молоко.
Або навпаки, може знадобитися не одна, а 2 ст. ложки молока.
Відкладаємо 1/3 частину крихти, її ми будемо використовувати для обсипання сметанника зверху.
Частину, що залишилася крихту висипаємо в форму, розрівнюємо і сформуємо бортики.
Краї пресуємо ложкою, добре притискаємо бортики до форми. Дно трамбуємо склянкою. Це буде наша основа
Прибираємо основу в холодильник і доробимо крем.
До 100 грамам м’якого вершкового масла, кімнатної температури, додаємо 10 грамів або 2 ч. ложки ванільного цукру. Збиваємо на максимальних обертах міксера приблизно 2-3 хвилини.
Добре збите вершкове масло повинно стати світлим і повітряним.
Заварну основу теж зб’ємо міксером, щоб вона стала повітряною.
Заварна основа, як і масло, повинна бути кімнатної температури.
Додаємо в масло половину заварної основи, збиваємо на максимальних обертах міксера до однорідного стану.
Додаємо решту заварної основи і збиваємо до однорідного, повітряного стану.
Виходить ніжний і повітряний сметанний крем.
Перекладаємо весь крем в форму, рівномірно розрівнюємо. І посипаємо відкладеної крихтою зверху.
Спочатку я обсипають краї, і лопаткою злегка притискаю крихту до крему. А потім посипаю крихтою зверху.
Накриваємо сметанник харчовою плівкою, і прибираємо в холодильник стабілізуватися на 5-6 годин, я зазвичай прибираю на ніч.
Після стабілізації дістаємо з холодильника. Знімаємо форму і плівку. Смачного!