Ціни на ковбасу нині зашкалюють. Багатьом дорогі види ковбас просто не по кишені. Не впадайте у відчай, якщо ви входите до їх числа. Є прекрасна альтернатива цьому продукту – ароматна домашня буженина, яка здатна замінити ковбасу на бутербродах і сардельки до картоплі. Отже, кілька рецептів цієї страви, інформує Ukr.Media.
Буженина з гірчицею
Що нам знадобиться:
- свинина (ошийок) – 900 г
- часник – 5 зуб.
- сіль (приблизно) – 3 ч. л.
- перець чорний, або суміш перців – за смаком
- гірчиця – 4 ст. л.
- перець горошком – за смаком
- перець чилі (мелений або свіжий) – за смаком
- цукровий пісок – 1/2 ч. л.
- лавровий лист – 4 шт.
- вода – у міру потреби
Приготування:
М’ясо обмийте і обсушіть паперовими рушниками. Часник пропустіть через прес, покладіть в миску, додайте сіль (її має бути більше, ніж ви б просто солили такий шматок м’яса), цукор, мелений перець (суміш перців), роздавлений перець горошком, чилі (якщо свіжий, дрібно поріжте), подрібнений руками лавровий лист і гірчицю. Все це добре перемішайте.
М’ясо викладіть на фольгу і намажте його з усіх сторін кашкою з гірчиці, часнику і спецій. Обмазане м’ясо добре загорніть у фольгу, щоб не було дірочок, можна в два шматки (хрест-навхрест). Але не дуже туго, оскільки м’ясо буде запікатися, тому може виділитися сік, а фольга може прорватися. Одержаний кульочок покладіть на сковороду, налийте в неї трохи води і відправте в духовку на середній рівень при середній температурі на 1,5 години.
Поглядайте періодично – коли вся вода википить, доливайте ще. Після закінчення вказаного часу м’ясо вийміть, акуратно розріжте ножицями фольгу і за допомогою двох вилок перемістіть буженину на чистий аркуш фольги (при запіканні утворюється багато соку, і буженина в ньому розм’якне), загорніть – нехай вона так остигає.
Куряча буженина
Що нам знадобиться:
- філе куряче – 500 г
- олія оливкова (можна звичайне рослинна олія) – 50 мл
- зелень (сушена: петрушка, кріп, селера, базилік) – 10 г
- лимон – 0,5 шт.
- спеції (сіль, перець, приправи) – за смаком
- часник – за смаком
Приготування:
Куряче філе промийте. Приготуйте ропу – 1 літр води 1 ст. л. солі, покладіть філе в неї і залиште на три години. 1/2 олії змішайте з сушеною зеленню і видавіть половинку лимона, часник, добре перемішайте, додайте спеції. Натріть цією сумішшю м’ясо і поставте в холодильник на дві доби. Потім натріть філе олією, викладіть м’ясо на лист, накрийте фольгою. Запікайте в духовці 10 хвилин при температурі 250 ºС, зніміть фольгу і запікайте ще 15 хвилин при температурі 180 º с. Вимкніть духовку і залиште м’ясо ще на пару годин в духовці, не відкриваючи її.
Буженина з ялівцем
Що нам знадобитья:
- м’ясо – 2 кг
- морква – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- мускатний горіх – щіпка
- ягоди ялівцю – 2 шт.
- сіль, перець – за смаком
Приготування:
Духовку розігрійте до 180 º С. Моркву і часник наріжте тонкими брусочками шириною 2-3 мм і довжиною 1,5-2 см. Нашпигуйте м’ясо часником та морквою: проткніть його ножем і засуньте в надрізи шматочки моркви і часнику. М’ясо з усіх боків посипте сіллю і спеціями (ягоди ялівцю попередньо роздушіть). Поставте в духовку. Запікайте 1,5 години, кожні 15-20 хвилин поливаючи м’ясо соком, який виділяється. Перевірте готовність, проткнувши шматок ножем. Сік повинен бути прозорим.
Приємного апетиту!