Алла Мазур: чи знаєте ви, друзі, що ліки від раку – носить в собі кожен із нас?

0

Якщо вам до 35-ти — просто проведіть паличкою за щокою і відправте цей результат! Якщо більше — можна допомогти грішми. І ми разом – вирвемося із замкненого кола. І кількома простими рухами – зможемо врятувати комусь життя.

Далі буде багато букв. Але мене ця тема – зачепила дуже.

Чи знаєте ви, друзі, що ліки від раку – носить в собі кожен із нас?

Те, що може врятувати життя тисячам хворих, насамперед дітлахів, — є просто в нашій крові. Кістковий мозок! От тільки знайти кожному українському хворому того, хто підходив би — велика проблема. Навіть найрідніші не завжди з цього числа. А – знайти донора неродинного — ще донедавна було цілою проблемою! Його шукали за кордоном. Держава тратила шалені гроші. І – нічого не робила, щоб допомагати своїм – тут!

Лише в грудні 19-го — з’явився проблиск надії. Рада розблокувала використання іноземних реєстрів донорів кісткового мозку. Узаконила — існування в Україні реєстрів недержавних. І вже за один рік – в Охматдиті зробили 5-ть вдалих пересадок.

І тепер – справа за нами. Бо надії на чиновників – нуль! Лише один зацікавлений – за РІК зміг зробити те, що держава не спромоглася за 30-ть. Роман Куць – створив перший і єдиний наразі в Україні недержавний реєстр донорів кісткового мозку. Це дає змогу обмінюватися даними зі світовим реєстром, і збільшує шанси знайти донора для наших. Але ще легше було б знайти збіг, якби цих донорів – було більше в реєстрі українському! Бо ж ми один одному генетично значно ближчі, ніж, скажімо, мешканцям Австралії.

І надія у нас — точно є! Переконує в цьому – ваша реакція на сюжет в недільномуТСН Тиждень. Після нашого заклику реєструватись – потенційних донорів в Українському реєстрі стало на 1200-ті більше! Це майже половина від досі зареєстрованих. Я щиро дякую усім, хто відгукнувся. І нагадаю ще тут.

Врятувати життя — просто! Це лише 5 хвилин вашого часу. Зайти на сайт. Заповнити просту анкету про згоду. Отримати поштою конверт, зробити мазок у роті — і відправити його у центр. Три простих кроки. І ви — потенційний донор! Більше деталей – в нашому сюжеті і ось тут:
https://www.facebook.com/ubmdr

Є навіть відеоінструкція по використанню тест-набору — https://youtu.be/J2s0lzWVx04

З усіма запитаннями можна звертатись у приватні повідомлення або за адресою: ubmdregistry@gmail.com

Я лише додам, що в цій нашій з вами спільній справі – потрібні не тільки небайдужість, але й – трохи коштів. Бо за аналіз кожного донора — реєстр платить лабораторії 35 євро (близько 1000 гривень). Тому будуть доречні і просто фінансові пожертви.

Ось – рахунок реєстру:
БФ «Український реєстр донорів кісткового мозку « , ЄДРПОУ 41961160, МФО 338783 ПАТ КБ Приватбанк , р/р UA563387830000026000055123973
Номер картки (Благодійного фонду на ім’я голови — Куць Роман) Приватбанк — 5169330512576833

Якщо ж заперечите: ну от, знову збирають гроші! – відповім. Приклад Романа Куця, який сам реєстр цей створив, мене дуже надихнув. Можемо довго сидіти і нарікати на кухні, що – держава чогось не зробила. А можемо зібратися разом – і себе захистити. Ну а підтримки чиновників – щоб можливостей для трансплантації в Україні було більше – будемо вимагати теж.

Алла Мазур

Загрузка...
попередня статтяПрямо зараз Верховна Рада проголосувала за скасування переведення годинників! Що тепер буде?
наступна статтяЗеленський влупив, розставив всі крапки над “і”. Байден підтримав – країна гуде!