Site icon Звістка

Цього навіть ніхто не помітив. А ви вже бачили, що ф-16 нам передали не такі як у всіх. Кому потрібно за це подякувати?

Днями офіційно стало відомо, що Данія передала Україні першу партію літаків F-16. З одного боку, вони були б/в, але й з іншого — вони отримали новітнє озброєння та додаткове обладнання для протистояння ворожій системі ППО.

На важливі деталі звернули увагу експерти із ресурсу Forbes. Більше того, літаки отримали ракети AIM-9 з інфрачервоним наведенням і AIM-120, керовані радіолокаційним випромінюванням. Є особливість і в пілонах у середній частині крила. Вони включають вбудовані засоби для самозахисту в повітрі.

Йдеться про інтегровану систему електронної боротьби пілонів PIDS та ECIPS. Вони виробляються двома компаніями: Elbit (Ізраїль) та Terma (Данія). У ЄС на літаках F-16 такі пілони стали встановлювати лише кілька років тому. Відомо, що PIDS здатний обманювати ракети з інфрачервоним та радіолокаційним наведенням завдяки металевим відбивачам і палаючим ракетам. ECIPS – це пасивний захист, що включає глушник радарів на землі і систему попередження про запуск ворожих ракет.

Експерти кажуть, що для українських пілотів це добрий захист. З одного боку, вороги знайдуть спосіб збивати літаки F-16, але, з іншого боку, така система захисту продовжить службу винищувача та врятує життя пілотам. Ці системи будуть ефективні лише у разі виконання бойових завдань уздовж лінії фронту. Якщо літаки збиватимуть тільки ракети, то особливо побоюватися нічого. Напередодні західна преса повідомила, що Україна отримала від Данії першу партію F-16, що включає 6 літаків.

Exit mobile version