Лариса Ніцой: “Дорогі агресивні російськомовні, що живуть в Україні! З 16 січня вступає в силу стаття про обов’язкове обслуговування вами українськомовних українців українською мовою”

0

Чи будуть з 16 січня штрафувати за мову?

Як же ж я хотіла 1 січня написати отаке привітання. Дорогі агресивні російськомовні, що живуть в Україні! Нарешті я рада, що вас так багато. З 16 січня вступає в силу стаття про обов’язкове обслуговування вами українськомовних українців українською мовою. А оскільки ви не просто російськомовні, а ще й агресивні, і не хочете надавати послуг українською мовою – то нарешті ми, українці, отримаємо від цього задоволення, бо вас штрафуватимуть і ми отримаємо поповнення бюджету НЕЧУВАНИМИ сумами від цих штрафів. На ці гроші ми, українці, поремонтуємо дороги, школи, лікарні… Залишайтеся такими ж російськомовними і агресивними надалі.

З якою радістю я хотіла написати українськомовним українцям, що нарешті держава за допомогою закону українців захистить. Українців не буде дискриміновано й упосліджено у своїй же країні. Нарешті українцям не будуть кричати в лице «бальная/бальной» і «фашістка/фашіст» лише за те, що українець проситиме у своїй країні в магазині чи лікарні надавати йому послугу українською. Нарешті українець не повинен буде вислуховувати, що той, хто надає послугу російською, теж харошій чєлавєк і нє крадьот (в їхньому уявленні українськомовний обов’язково крадій і вони не підозрюють, що продовжують нас цим ображати). Нарешті українець не буде пояснювати, що моральний бік надавача послуги (гарна/негарна людина) – це, звісно, важливо, але в даний момент українця цікавить лише якісна послуга, і українська мова – це додаткова ознака якісної послуги. Нарешті українець…

Хотіла так написати. Але не напишу.

Слава Богу, що я вже на шляху до одужання (після ковіду), то ж маю вже сили з вами, українчиками, попереписуватися про інше наболіле. Про те, чи БУДУТЬ ШТРАФИ, чи ні?

Ходімо разом до законів.

1. Закон про мову стверджує, що стаття про обов’язкове обслуговування українською мовою вступає в силу з 16 січня 2021 року. Також в законі є і штрафи для тих, хто відмовляється від мови.

2. Однак, в Україні всі штрафи на порушників накладаються згідно з Адміністративним кодексом України, де ці штрафи прописані.

3. Відкриваємо Адміністративний кодекс України. В ньому НЕМАЄ статті про штрафи за відмову обслуговувати українською мовою.

4. Повертаємося до Закону про мову. В Законі про мову в прикінцевих положеннях (п.1) написано, що треба ВНЕСТИ ПРАВКИ в Адміністративний кодекс, а саме, прописати штрафи за відмову від мови.

5. А ще в Законі про мову (знаєте, в кожному хитрому договорі в кінці є приписочки дрібнюсіньким шрифтом, які ніхто не читає), так от, в цих прикінцевих положеннях Закону написано, що ці правки про штрафи в Адміністративному кодексі вступають в силу ЧЕРЕЗ ТРИ РОКИ з моменту набуття чинності Закону про мову.

6. Закон про мову набув чинності 16 липня 2019 року.

7. Додайте три роки. Виходить 16 липня 2022 року.

Отже, чи зможуть українці розраховувати на те, що держава захистить їх від дискримінації хоча б у 2022 році, штрафуючи дискримінаторів?

Ідемо знову до Закону про мову. Права українців будуть захищати за допомогою штрафів, але знову погано. В законі українцям сказано таке. Якщо вас дискримінували за мовною ознакою і ви поскаржилися мовному омбудсмену на дискримінатора, на продавця/лікаря/водія/коготамще, то мовний омбудсмен спочатку попередить дискримінатора продавця/лікаря/водія/коготамще і скаже ну-ну-ну, треба виправитися, так не можна. А оштрафувати порушника мовний омбудсмен зможе лише тоді, коли ВИ вдруге (!) знайдете того продавця/лікаря/водія/коготамще (немає вам що робити, його шукати), порушник вдруге вас дискримінує (ну так, ви лише цього і шукали), обізве, ВДРУГЕ порушить закон, ви ВДРУГЕ напишете скаргу омбудсмену. Отоді вже Омбудсмен, вивчивши питання і розглянувши скаргу українця, складе протокол і оштрафує вашого кривдника-дискримінатора.

Ну що вам сказати, мої любі українці. Вам подобається такий закон. Мені – ні. Ви кажете: «Алілуя, що він є!» Я кажу: «Мені мало такого захисту, я знову незахищена». Ви хвалите тих, хто вам ухвалив такий слабкий захист, і називаєте їх націоналістами. Я гірко зітхаю. Бо це не націоналісти. Націоналісти в першу чергу думали б, як захистити вас, українців. А оті, пишучи закон, думали в першу чергу, як не образити тих, хто дискримінує українців. Ви готові терпіти далі. Подумаєш, не ухвалили закон у 2015, у 2016, у 2017, у 2018, ухвалили в 2019, але він не захищав нас у 2020 не захищає у 2021… Втрачено 7 років! Але ви чомусь раді. У мене вкрадено ще 7 безцінних років мого життя, яке пролітає з шаленою швидкістю. І я знову зітхаю. Зітхаю на вашу радість і терпіння… Зітхаю, бо в мене немає іншого виходу, як терпіти разом з вами… Або боротися з таким станом, поки ви живете і радієте… А коли ж жити і радіти мені?

————————

Я могла помилитися на один рік у своїх розрахунках зі штрафами і вони настануть не в 2022 році, а все ж у 2021. Хоча, особливо це погоди не робить, бо захист все одно слабкий. Все ж домовилися з Христиною Головачовою з Дніпра, що вона звернеться з листом до мовного омбудсмена за роз’ясненнями. Чекаємо відповідь.

Лариса Ніцой

Загрузка...
попередня стаття“Чому ти проміняли Різдво на острови?” Ветеран АТО “наnав” на Порошенка пряmо у салоні літака
наступна статтяПрямо зараз міністр енергетки вийшов від 3еленського і назвав нову ціну на газ для населення