Лежать навіть у їдальні, нестача кисню і стомлені лікарі: Ж0рcтoкa розплата за Буковель! Вірус завдав непоправного удару

0

Головний державний санітарний лікар – заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко терміново виїжджає в Івано-Франківську область через погіршення ситуації із заповненням ліжко-місць для хворих на коронавірус.

Про це йшлося на селекторній нараді в Офісі президента.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що минулого тижня у країні зберігалася тенденція до зниження кількості активних хворих. На сьогодні їх в Україні 129 тисяч. Водночас, прем’єр зазначив, що надзвичайно високий рівень захворюваності спостерігається на Івано-Франківщині – у багатьох населених пунктах Прикарпаття заповненість ліжко-місць – понад 90%.

“В Івано-Франківській області – один з найбільших рівнів захворюваності на 100 тисяч населення і другий найбільший рівень за кількістю зайнятих ліжок – у середньому 73%. За минулу добу захворіла 621 особа. При цьому в області 9339 активних хворих, що більше, ніж у місті Києві”, – зазначив Шмигаль.

Переповнені лікарні, нестача кисню і стомлені лікарі – у Західній Україні спалах коронавірусу.

Зростання захворюваності фіксують в п’яти західних регіонах – Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій, Вінницькій та Тернопільській областях.

Високі показники там перекривають спад в решті 20 областей, кажуть у Київській школі економіки.

Найгірша ситуація – в Івано-Франківській області. За останню добу кількість хворих у регіоні збільшилась майже на 30%, за місяць – вчетверо. Пацієнтів вже розвозять по інших областях.

Медики Франківщини б’ють на сполох, винуватять свята і туристів, а також критикують центральну владу за пізні рішення про карантин.

“Уряд мав би “нагнути всіх” і запровадити локдаун не після Нового року, а до Нового року”, – каже головний лікар міської лікарні Франківська Тарас Масляк.

Їздили до родичів

Працює майже цілодобово і дуже стомився. Так розповідає про свою боротьбу з Covid-19 начальник медичної частини Коломийської центральної районної лікарні Ігор Клапко.

Щодня до його лікарні привозять дедалі більше хворих. Коломийська районна лікарня переповнена.

Пан Клапко цей спалах коронавірусу пов’язує з різдвяними святами. За його словами, свою роль у поширенні коронавірусу могли зіграти відвідування родичів на Різдво й Водохреща. Але ще більше, вважає лікар, сприяли пандемії приїзд у гори великої кількості туристів.

“Тут причиною є однозначно свята! А ще, відсутність дисципліни людей, наша ментальність. Ми не захищаємося, не носимо масок. Навіть у інших відділеннях нашої лікарні поводяться так, ніби ковід – це не ковід”, – говорить медик Ігор Клапко.

Буковель
Підпис до фото,У Буковель на свята приїхало дуже багато туристів

Через рік після оголошення пандемії Коломийська центральна лікарня уже звикла до такого режиму роботи. Ігор Клапко починає свій робочий день о шостій ранку і завершує близько опівночі.

“Психоемоційно це винести дуже важко. Особливо коли ти до половини сьомої працюєш на державній роботі, а потім ще і їдеш до хворих додому, щоб не допустити того, аби вони потрапили в лікарні, бо там вже немає місць. Також є проблема з персоналом лікарні – люди втомились. Охочих лікувати ковідних хворих стає менше”, – розповідає Клапко.

Станом на 18 лютого, всі місця у Коломийській райлікарні зайняті, а це 154 ліжка. Медики ставлять додаткові місця. Виникає проблема з киснем, який доводиться доставляти зі Львова.

Часто через негоду й заметілі доставка затримується. Медики кажуть, що не мають вихідних, а телефони розриваються від дзвінків хворих.

маски

Шукають, де поставити ліжко

Немає місць для лікування хворих і у сусідній з Коломиєю Надвірні. У районній лікарні мусили ставити додаткові ліжка і перепрофілювати інші відділення. Але з такої кількістю хворих і вони закінчилися. Приймати пацієнтів більше немає куди.

Пацієнтів везуть в інші райони, де поки що є місця.

“Що далі – не знаємо. Повністю перепрофілювати лікарню ми не зможемо, тому що є й інші патології, які також слід негайно лікувати. Паніки серед лікарів немає. Працюють ті, хто вважає за потрібне працювати”, – розповів заступник головного лікаря з медичної частини Надвірнянської районної лікарні Іван Меланюк.

маска

Уряд мав би “нагнути всіх”

В Івано-Франківській центральній міській лікарні також немає вільних місць. Лікарі у стрімкому поширені хвороби теж винять туристів.

Готелі й ресторани приймають велику кількість людей, які навіть не знають, що є переносниками вірусів, скаржаться лікарі. А ще на Західній Україні популярні такі заходи, як коляда, розколяда – а це велике скупчення народу, яке дає свій ефект.

Головний лікар ЦМКЛ Тарас Масляк розповідає, що вдалося швидко збільшити кількість місць, але просить у влади додати ще. Наприклад, відправляти хворих з коронавірусом у кардіодиспансер, який пустує.

А ще лікар різко критикує дії влади за пізнє рішення з карантином. “Уряд мав би “нагнути всіх” і запровадити локдаун не після Нового року, а до Нового року. І вимогливо поставитись до всіх підприємців. Їх слід було карати за те, що люди ходять без маски, за те, що в магазин іде не десять, а сто людей. За те, що в ресторанах чи кафе сидять не по двоє, а по двадцять людей. Карантин треба не лише вводити, а й дотримуватися його”, – обурений Масляк.

маска

Як боротимуться з поширенням вірусу?

За оцінками місцевих медиків, кількість хворих в Івано-Франківській області щодня збільшується в чотири рази. Станом на 18 лютого, регіоні було 799 нових випадків Covid-19 та десять летальних випадків.

Це найбільша кількість нових хворих серед усіх регіонів держави. У реанімаціях не вистачає кисню.

Лише тиждень тому міністр охорони здоров’я Максим Степанов, виступаючи на форумі, присвяченому коронавірусу у Києві, розповідав про стабілізацію пандемії в Україні.

Тепер чиновники з Києва з терміновими візитами приїздять на Прикарпаття, щоб вирішити, що робити з таким спалахом. Обіцяють місцевим лікарням гроші і кисень. В області планують відкрити мобільний шпиталь – перший в Україні.

“Ситуація в Івано-Франківську майже критична. Госпіталізація лякає: це важкі хворі, які потребують госпіталізації та довшої кисневої терапії”, – заявив під час візиту в регіон головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Франківську пообіцяли до кінця тижня додатково розгорнути 600 ліжок, під коронавірус віддадуть три лікарні.

Крім того, коронавірусних хворих з Прикарпаття будуть розвозити по лікарнях Тернопільської та Чернівецької областей. Але і там ситуація поступово погіршується.

У Закарпатській та Чернівецькій областях також спалах Covid-19. Як і на Прикарпатті там кількість нових госпіталізованих переважає кількість виписаних на 30-50%. В Івано-Франківській та Закарпатській областях реанімаційні ліжка заповнені на 70%.

Через складну ситуацію з коронавірусом з 22 лютого в Івано-Франківські області запроваджують червону зону – там заборонять масові розважальні, релігійні заходи, не працюватимуть ресторани, але буде громадський транспорт.

Частину школярів відправляють на дистанційне навчання. Чи закриють готелі і чи працюватиме “Буковель”, поки що невідомо.

Влада хоче контролювати в’їзд до регіону. Губернатор Івано-Франківської області Андрій Бойчук пообіцяв на в’їздах блокпости: “У моєму розумінні є потреба обмежити в’їзд на Франківщину інших ковідних хворих. Будуть блок-пости з температурним скринінгом, працюватимуть групи з медиків, представників громадськості, ДСНС”.

Джерело

Загрузка...
попередня статтяOдеcит: “Їдy зранку в пoїздi з ciм’єю iз Зaкapпaття. Мaмa, тaтo, дoнькa. Дитинi – зa 3 poки. Тaтo їй вмикaє мyльтики. I щo б ви дyмaли?..”
наступна статтяДекілька хвилин тому! Саакашвілі не стримує емоцій – мафії кінець! Більше так не буде!