“Це цехова солідарність і етика!” Український режисер відмовився від ордена, яким його нагородив Зеленський

0

Український режисер, лауреат премії Венеціанського кінофестивалю Валентин Васянович відмовився від ордена, яким його нагородив президент Володимир Зеленський. Про це він повідомив у коментарі LB.ua.

9 листопада був виданий указ про відзначення державними нагородами діячів культури та майстрів народного мистецтва з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури. Згідно з указом, Васянович нагороджений орденом за заслуги 3-го ступеня.

Однак режисер заявив, що не може прийняти державну нагороду. Своєю відмовою він протестує проти “генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників”, які створювали фільми в останні роки.

«За дивним збігом обставин, ці “справи” в основному стосуються тих продакшнів, які представляли Україну на міжнародній арені”, – зазначив режисер.

За словами Васяновича, він не може прийняти орден від влади, яка однією рукою нагороджує, а іншою – «відкриває кримінальні провадження і займається переслідуванням».

“Це не політичне рішення. Це цехова солідарність і етика”, – резюмував режисер.

Йдеться про кримінальні провадження, згадані у зверненні Державного агентства України з питань кіно до членів Ради з державної підтримки кінематографа і експертних комісій.

У ньому Держкіно просить експертів при оцінці кінопроєктів під час другого туру 14-го державного конкурсу врахувати інформацію про наявність незакритих кримінальних справ стосовно низки компаній: “Трафік филмз”, “лаймовий світло”, “Артхаус трафік”, “Молодість” та інших.

Додамо, що Васянович є режисером фільму-антиутопії «Антлантида» про вільний Донбас 2025 року. Минулого року стрічка завоювала приз Венеціанського кінофестивалю “Горизонти”. Крім того, «Атлантида» була відзначена кількома іншими нагородами, зокрема в Японії.

  • Драма “Атлантида” режисера Валентина Васяновича висунута на премію “Оскар” в категорії “Міжнародний повнометражний фільм”.
Загрузка...
попередня статтяОсобливий статус ОРДЛО до 2050 року? — у Верховні Раді ж0рстко відповіли Кравчуку. Слів ніхто не підбирав
наступна статтяІгор Кондратюк: Росіяни відібрала в нас Крим і Донбас, а сьогодні вони нагло зазіхнули ще й на наш український борщ