Скільки років дієтологи і лікарі нас переконували, що рослинні масла корисніші тваринних жирів. Виявилося, це зовсім не так! Вчені зробили вражаюче відкриття — свиняче сало не тільки можна, а й потрібно включати в раціон, особливо в холодну пору року.
Більш того, за твердженням експертів, для організму воно набагато корисніше, ніж розрекламована оливкова олія! А ті упередження, які стійко проникали в нашу свідомість, повністю не мають під собою підстави. Ось посудіть самі! Так чи шкідливо сало?
Міф 1. Це чистий жир
Правда. Але натуральний, не з ГМО, повністю засвоюється і перетворюється в енергію, а не в сантиметри на талії. Та й скільки того сала можна з’їсти за раз ?!
Міф 2. Це суцільний холестерин
Неправда. Холестерин є в салі, але його не так вже й багато (в дієтичному м’ясі більше). Для прикладу: яловича печінка містить до 400 мг, а сало — не більш 100 мг. Але ж без холестерину жити неможливо — завдяки йому утворюються клітини крові, а також, він входить до складу клітинних мембран.
Міф 3. Від сала зайва вага
Ні. Хоча калорійність сала досить висока — 770 ккал на 100 грамів, але більше ви і не з’їсте, зате почуття ситості залишиться надовго, так як це так звана «довга калорійність» — головний постачальник енергії. Добова норма сала — до 80 м
Міф 4. Сало і хліб несумісні
Неправда! Скибочка сала з житнім хлібом, та ще з часником — відмінний перекус, а ще — профілактика багатьох захворювань.
Міф 5. На салі не можна готувати, особливо смажити
Неправда! Вчені англійського Університету Де Монтфорт стверджують, що при витоплюванні сала ніколи не утворюються речовини-канцерогени, що викликають рак. А ось при нагріванні всіх видів рослинних олій — це відбувається. І на останок.
А ви знаєте, що свіже або солоне сало в поєднанні з овочами входить до складу багатьох дієт? Американські дієтологи буквально змушують своїх пацієнтів включати цей продукт в раціон.