Найкраще вuно – домашнє, зі свого винограду. Я роблю його щороку і завжди смачне вдається!
Виноград, цукор.
“Виноград обрізаю після перших морозів. Не мию! Це важливо. Я і від гілочок не відділяю! Тобто кладу всю грону. Але без гілочок воно виходить не таке терпке. Складаю в 40-літрову каструлю. Жмакаю добре і залишаю на кілька днів, щоб жмих піднявся і почався процес бродіння.
Потім через прес відціжую сік. В соці розводжу цукор. Тобто відливпю десь 1 літру соку в каструлю добавляю 1 кг цукру, на вогні підінріваю до розчинення цукру, але не кип’ячу.
Виливаю гарячим в загальний сік, перемішую пробую на смак. Мало – знову сік + цукор і на вогонь, поки не доб’ юся солодкого смаку. Потім під час бродіння вино стає менш солодким. Розливаю в 3-літрові банки, але не повні, і ставлю на гідрозатвор (купила спеціальні кришки з трубочкою для вина). Десь місяць воно стоїть. Перестало булькати, зробилося прозорим, з’явився осад на дні – зціджую, розливаю у чисті банки і ставлю в кладовку”.
Рецептом поділилася Наталія Панченко