Йод – один з найбільш важливих і необхідних мікроелементів для людського організму. Його нестача послаблює імунітет і призводить до погіршення здоров’я: порушується обмін речовин і підвищується ризик ожиріння, перестає правильно функціонувати щитовидна залоза, погіршується стан шкіри, нігтів і волосся, з’являється набряклість, втома, апатія, пише sovkusom.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, добова норма йоду складає 100 мкг для підлітків, 150 мкг для дорослих і 200 мкг для вагітних. Приблизно 90% людей отримує з їжею, решта – з водою і повітрям. Тому так важливо стежити за раціоном харчування, своїм і своїх близьких. «З Смаком» склала топ-10 продуктів, які допоможуть заповнити дефіцит йоду.
Продукти, багаті йодом
Морська капуста
Найдоступніший йодовмісний продукт: в 100 г міститься до 300 мкг органічного йоду. До того ж, цей мікроелемент, отриманий з ламінарії, засвоюється організмом краще, ніж препарати йоду (йодистий калій і інші). Додавайте морську капусту до улюблених салатів, і ви без проблем забезпечите добову норму життєво важливого мікроелемента.
Печінка тріски
Крім того, що печінка тріски – джерело риб’ячого жиру, фолієвої кислоти і ряду вітамінів (А, D, E), вона ще й в достатній кількості містить йод. На 100 г продукту припадає близько 350 мкг цієї корисної речовини. Як правильно вибрати консервовану печінка тріски, читайте тут.
фейхоа
Цей тропічний плід – єдина рослина, яке за вмістом йоду може зрівнятися з морепродуктами. У 100 г плодів фейхоа вміст йоду може досягати 250 мкг. З іншими властивостями продукту і рецептом сирого варення можете ознайомитися тут.
тріска
Крім того, що ця риба – чудове джерело білка, вона багата багатьма вітамінами і мікроелементами, в тому числі і йодом: 110-135 мкг на 100 м
креветки
З морепродуктів найбільше йоду в креветках. У 100 г знаходиться приблизно 110 мкг йоду, а це, ні багато ні мало, дві третини денної норми.
тунець
М’ясо тунця цінується за високий вміст білка, а також багатьох важливих мікроелементів, зокрема йоду: близько 50 мкг на 100 г продукту. Конервірованний тунець відмінно підходить для приготування салату або паштету. Додавайте ці страви в сімейне меню частіше.
яйця
Яйця містять цілий ряд корисних речовин, в тому числі йод. Показник йоду: 35 мкг на 100 м Фахівці рекомендують готувати з них різні страви і включати їх в повсякденний раціон. До речі, яйця – один з небагатьох продуктів, засвоюваних організмом практично повністю, на 97-98%.
хурма
Хурма чудово допомагає заповнювати нестачу вітамінів і мінеральних речовин, таких як магній, натрій, залізо (за змістом якого перевершує навіть яблука) і йод. Показник останнього в продукті: до 30 мкг на 100 м
квасоля
Страви з квасолею дуже корисні. У бобах міститься клітковина, фолієва кислота, інші важливі речовини. Вміст йоду – до 15 мкг на 100 м
чорнослив
Корисні властивості чорносливу багато в чому обясняется його багатим складом. Одного тільки йоду міститься близько 13 мкг на п’ять штучок продукту.
У невеликих кількостях йод міститься також в молочних продуктах, гречаній крупі, журавлині, полуниці, бананах і грибах. Відмінний спосіб додати в раціон йод – використовувати йодовану сіль.