Ігристе шампанське у кожного з нас асоціюється з святковим настроєм. Однак відкрити пляшку з цим напоєм буває непросто. Сліди від пробок в стелі, бризки вина на стінах, плями на одязі — ось неповний перелік наслідків неправильного підходу до розкупорювання пляшки з ним. Щоб уникнути таких неприємностей, варто прочитати корисні поради про те, як відкрити шампанське, інформує Ukr.Media.
Крім того, такі знання допоможуть вам відзначитися в компанії і зарекомендувати себе в ролі цінителя ігристих вин.
Підготовка до процедури
У ресторанах шампанське подають у відерці з льодом. Він називається «кулер» і призначений для того, щоб охолодити напій до необхідної температури і підготувати пляшку до відкупорювання.
Дійсно, гірше теплого шампанського може бути тільки тепла горілка. Тому охолоджувати ігристе вино потрібно обов’язково. Однак при цьому слід дотримуватися певних правил.
- По-перше, пляшку з шампанським не можна класти в морозильну камеру. Різке охолодження зіпсує смак напою, а, крім того, може призвести до розриву пляшки.
- По-друге, перед вживанням напій краще всього поставити в холодильник на 5-6 годин. Якщо ж мало часу на підготовку, потрібно хоча б півгодини потримати пляшку в холодній солоній воді з льодом.
Охолоджене шампанське набагато простіше відкрити. До того ж воно буде менше пінитися.
Правила безпеки
У певному сенсі пляшку з шампанським можна порівняти зі зброєю. Чому? Тому що недотримання техніки безпеки під час відкорковування ігристого вина може призвести до серйозних травм.
Щоб не зіпсувати свято, слід дотримуватися таких рекомендацій:
- Не потрібно трясти пляшку перед відкриттям. Від цього пробка може вилетіти з великою швидкістю, а сама пляшка — розірватися.
- Відкриваючи шампанське, слід направляти горлечко пляшки в той бік, де немає людей і крихких предметів. Таким чином, якщо пробка раптово вилетить, вона нікому не зашкодить.
- У жодному разі не можна проштовхувати зламану пробку всередину пляшки. Тиск газів у ній такий великий, що вона обов’язково розірветься.
- Перед відкриттям пляшки горлечко найкраще обгорнути носовою хусткою. Вона затримає пробку і не дасть розлетітися бризкам.
- Відкриваючи шампанське штопором, обов’язково оберніть пляшку матерією. У такому випадку якщо пляшка розірветься, шматочки скла не розлетяться.
Як відкрити шампанське — поширені способи
Всупереч розхожій думці, відкривати шампанське можна не тільки руками. Існує кілька способів відкрити пляшку з ігристим вином, кожен із яких по-своєму цікавий. Розглянемо кожен із них.
Класичний
Класичний спосіб відкупорювання шампанського застосовується у всіх ресторанах. Алгоритм відкриття пляшки виглядає так:
- З охолодженої пляшки знімають захисну фольгу і дріт — мюзле.
- Горлечко обертають полотняною серветкою.
- Пляшку нахиляють під кутом 45 градусів.
- Пробку повільно викручують.
Якщо шампанське відкривають класичним способом, воно видає тихий хлопок. Після того як пробка залишає горлечко, з нього йде легкий «димок», але ні в якому разі не піна.
Такий спосіб відкупорювання вважається традиційним і прийнятий у вищому світі. На будь-яких офіційних заходах відкривати шампанське слід тільки так.
Гусарський (ножем або шаблею)
Гусарський метод відкупорювання шампанського — відкривання пляшки ножем або шаблею. При цьому ніж потрібен не для того, щоб зняти пробку, а щоб акуратно відколоти горлечко разом із нею.
Щоб навчитися відкривати шампанське гусарським методом, доведеться потренуватися. У процесі репетицій напевно постраждає не одна пляшка з вином, тому вам доведеться запастися терпінням і алкогольними напоями.
Секрет правильного відкриття пляшки ножем — знання слабкого місця на шийці, яке дозволить зробити акуратний зріз. Бити треба тильною стороною ножа, місце трохи нижче закінчення пробки.
У цьому випадку також не слід забувати про безпеку. Відкрите гусарським методом шампанське відразу пити не можна. Перші краплі напою повинні омити розбиту шийку і прибрати дрібні шматочки скла. Крім того, допивати вино теж не варто. На дні пляшки напевно осяде кілька шматочків скла.
Штопором
Штопором шампанське відкривають у двох випадках: якщо пробка покришилася або ж вино закорковане класичною винною пробкою. Існують спеціальні штопори для шампанського, але при належній вправності відкоркувати його можна і звичайним штопором.
Для початку потрібно знизити тиск у пляшці. Для цього в пробку до упору вставляється голка зі шприца. Якщо ж шприца під рукою немає, потрібно акуратно і повільно угвинчувати штопор до тих пір, поки він повністю не прониже пробку. Після цього його потрібно дістати і дати зайвим газам вивітритися через отвір.
Тільки після того як тиск у пляшці знизиться, можна приступати до відкупорювання.
Висновок
Отже, ми розібралися в тому, як відкрити шампанське різними способами. Поекспериментуйте, виберіть найбільш легкий і відповідний метод позбавлення від пробки. Ну і вбивайте своїми «талантами» близьких і приятелів, також не забувайте і про безпеку.