Звістка

Новини України та світу

  • УКРАЇНА
  • CВІТ
  • БЛОГИ
  • CУСПІЛЬСТВО
  • ПОРАДИ
  • РІЗНЕ
  • Home
  • РІЗНЕ
  • Харчове отруєння! Причини, симптоми та як попередити цей небезпечний стан!

Харчове отруєння! Причини, симптоми та як попередити цей небезпечний стан!

admin
19.12.201919.12.2019 No Comments

«Краще запобігти, ніж потім лікувати». Ця фраза відноситься до всіх хвороб, в тому числі і до отруєння. Отруєння буває різного ступеня складності: якесь можна поправити, випивши вугілля і відлежавшись вдома, а інше можна вилікувати, тільки відправившись у лікарню під крапельницю. Впевнені, ніхто не хоче таких пригод. Ділимося з вами важливими порадами, як не допустити харчове отруєння і залишатися в ясному розумі і зі здоровим шлунком, інформує Ukr.Media.

Причини отруєння

Харчове отруєння, як правило, виникає через вживання забрудненої, зіпсованої або токсичної їжі. Найпоширеніші симптоми — це нудота, блювота і діарея. На жаль, люди стикаються з проблемою отруєння не так вже і рідко. Однак, на щастя, багатьом вдається вилікуватися вдома і приблизно через дві доби хвороба відступає. Трапляється, звичайно, що людина потрапляє в лікарню і змушена пройти більш серйозне і тривале лікування, у виняткових ситуаціях буває летальний результат.

Симптоми

При харчовому отруєнні симптоми можуть з’явитися не відразу: від 2 годин до цілого дня. Але якщо все-таки ви відчуваєте спазми в животі, з’явився пронос, блювання, легка лихоманка, головний біль, то, швидше за все, ви потрапили в це число «щасливчиків». І потрібно щось зробити (щонайменше, пропити сорбенти). Варто негайно звернутися до лікаря, якщо у вас більше 3 днів діарея, підвищена температура, помутнілий зір, постійна сухість у роті, утруднення при сечовипусканні.

А тепер поради, до яких краще прислухатися, щоб не допустити таких страхів і запобігти харчовому отруєнню:

Порада №1

Коли ви купуєте продукти з сирого м’яса (будь то птиця, яловичина, свинина або морепродукти), завжди кладіть їх в окремі пакети.

Вже в магазині починайте обережність: дивіться, щоб їх сік або кров не потрапляли на інші продукти в кошику. В холодильнику теж зберігайте їх у певному відсіку. І обов’язково після контакту з сирим м’ясом мийте руки, обробні дошки, стільниці і посуд з милом і в гарячій воді. Всі ці маніпуляції необхідні, щоб не допустити потрапляння сальмонели (найчастіше знаходиться в сирому м’ясі) у ваш організм.

Порада №2

Завжди перевіряйте термін придатності.

Особливо звертайте увагу на дату виготовлення швидкопсувних продуктів, наприклад, молочних продуктів або м’яса. Ніколи не купуйте продукти з дивним запахом, навіть якщо термін придатності ще в порядку. Також обходьте стороною продукти, у яких пошкоджена упаковка (банка консерви з вм’ятиною, роздуті коробки тощо).

Порада №3

Зберігайте продукти при відповідній температурі.

У холодильнику температуру краще встановити менше 5 °C. М’ясні вироби, молочні продукти, морепродукти, яйця, свіжі страви тощо. Завжди після користування повертайте в холодильник. Не залишайте їжу більше одної-двох годин у кімнаті з температурою близько 30 °C і вище.

Порада №4

Мийте руки якомога частіше.

Обполіскуйте або протирайте руки антибактеріальним засобом при зручному випадку, а перед прийняттям їжі — обов’язково. Це вбереже вас від зараження сальмонелою або кишковою паличкою, яка легко передається через брудні руки. Регулярно чистіть обробні дошки і стільниці, особливо після контакту з сирим м’ясом, птицею або рибою. Тримайте губки для миття посуду в чистоті і замінюйте часто (1 раз в один-два тижні). Посуд, як і руки, краще мити в гарячій воді. Також не забувайте про овочі і фрукти — мийте їх під гарячою і холодною водою. Рідко, але сальмонела може бути і на них. Зелень можна замочувати після покупки на 30 хвилин у холодній воді.

Порада №5

Уважно ставтеся до приготування їжі.

В першу чергу дотримуйтесь цього пункту при готуванні м’яса. Гаряча температура вбиває всі шкідливі мікроби і бактерії. М’ясо і птицю готуйте мінімум при температурі 130 °C. Якщо ви раптом захочете кудись застосувати маринад, в якому було сире м’ясо (наприклад, на соус), обов’язково перед цим доведіть його до кипіння.

Порада №6

Будьте обережніші до їжі в ресторані.

Бажано відмовитися від усілякого фастфуду, особливо приготовленого на вулиці (умови гігієни можуть бути не дотримані ретельно). Завжди звертайте увагу на начинку з м’яса, грибів, на свіжість овочів. Будьте обережні зі стравами, які містять сирі яйця, наприклад, салат Цезар (в соусі присутні сирі яйця) або тартар.

Порада №7

Продукти в дорозі.

Для далекої поїздки непогано було б мати в господарстві маленький холодильник або який-небудь пристрій для підтримки прохолодної температури (хоча б ті ж пакети з льодом). Якщо ви подорожуєте на машині, то зберігайте продукти в салоні з кондиціонером, а не в гарячому багажнику. Обов’язково обробіть руки перед їжею, в дорозі це правило номер 1.

Ставитеся до культури прийняття їжі більш скрупульозно, і тоді харчове отруєння ніколи не застане вас зненацька. Будьте здорові!

Загрузка...

Навігація записів

Тепер не викрутиться! Зеленський “знuщив” Тимошенко після зустрічі. Ніякого бунту
На смак ніби й шарлотка, але більш вологий і в тисячі разів легше в приготуванні. Не опадає і з тістом я не “гралась”

Related Articles

Нiякі не “бyси”! Це на росії. Як пpавильно скaзати укpаїнською. Є два чyдові cлова. Відповідь…

khristina
29.05.202529.05.2025 No Comments

Найкращі мобільні телефони Xiaomi: ТОП-5

olia
01.04.202501.04.2025 No Comments

Як правильно смажити деруни, щоб вони вбирали менше олії: хитрість, про яку мало хто знає

admin
01.04.202501.04.2025 No Comments

Залишити відповідь Скасувати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Copyright 2018. All rights reserved | Theme: OMag by LilyTurf Themes