Рибу вибираємо вагом 2 кг, можна і більше. Незалежно від того, яку рибну страву будемо творити, рибу потрібно ретельно помити, звільнити від луски і нутрощів, вирізати зябра. Якщо є молочко або ікра, залишаємо. Підготовлену таким чином рибу знову промиваємо під водою і розбираємо, як фантазія підкаже.
Голову і хвіст відсічемо відразу – на юшку. Тушу наріжемо порційними шматками. І про молоки (або ікру) не забуваємо. Цієї кількості вистачить всю сім’ю нагодувати. Спробуємо освоїти кілька кулінарних рецептів? Цієї кількості вистачить всю сім’ю нагодувати.
Юшка з білого амура
Інгрідієнти:
- риба – 400 грамів.
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- картопля – 5 шт.
- горілка – 100гр.
- сіль.
- лавровий лист – 1 шт.
- чорний перець мелений і горошком.
Приготування:
Трилітрову каструлю холодної води ставимо на вогонь. Поки вода закипає, чистимо і нарізаємо великими шматочками картоплю. Цибулю і моркву очищаємо від шкірки. Коли вода закипить, кладемо туди овочі.
Як тільки картопля звариться до напівготовності, додаємо голову, плавники і хвіст білого амура. Вогонь повинен бути мінімальним, щоб бульйон був прозорим. Хвилин за 10 до кінця варіння додаємо перчик і сіль за смаком, листочок лаврушки. А перед тим як вимкнути, виливаємо в каструлю пшеничну горілку. Подавайте на стіл, посипавши нарізаною зеленню петрушки.
Білий амур смажений
Інгрідієнти:
- Порційні шматки риби – по одному на кожного члена сім’ї.
- Борошно – 2 ст. л.
- Сіль, чорний перець – за смаком.
- Базилік, майоран, реган – за смаком.
- Рослинна олія – 2 ст. л.
Приготування:
Масло нагріти на сковороді. Спеції змішати з борошном на тарілці, обваляти в отриманій суміші рибу і смажити на середньому вогні до рум’яної скоринки. Потім перевернути, зменшити вогонь і закрити сковороду кришкою. П’ятнадцять хвилин – і риба на вечерю готова. Подавати краще за все з картопляним пюре або смаженою картоплею.
Білий амур, тушкований під шубою
Інгрідієнти:
- Риба – порційними шматками вся, яка залишилася.
- Борошно – 1 ст. л. з гіркою.
- Чорний перець, борошно – за смаком.
- 2 ч. л. рослинної олії.
- 2 цибулини.
- 2 моркви.
- 2 ст. л. томатної пасти.
- Гвоздика – 4 палички.
- 100 грамів сухого білого вина.
Приготування:
Ця страва смачна як холодна, так і щойно знята з плити. Борошно змішати з сіллю і перцем, обваляти в отриманій суміші рибу, злегка обсмажити з обох сторін в глибокій сковороді або сотейнику.
Цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на крупній тертці. Зменшивши вогонь до мінімуму, засипати рибу шаром цибулі, потім шаром моркви, додати томат-пасту, гвоздику і злегка присолити, влити вино. Томити під кришкою до готовності овочів. На гарнір до такої рибі краще всього підійде відварний рис або пшенична каша.
Приємного апетиту вашій родині!