Помилки — це шлях до самовдосконалення, але не обов’язково їх допускатися. Достатньо знати про те, де можна помилитися, інформує Ukr.Media.
Кожен з нас хоч раз зазнавав кулінарного (фіаско), але мало хто замислювався потім, що стало його причиною. Насправді в будь-якій кухні є безліч нюансів і правил. Навіть якщо ви займалися приготуванням їжі роками, ви, напевне, щось робите не так. Скільки промахів на кухні ви ще готові зробити?
Куховарити в хаосі
Тут найважливіше організованість. Перевірте наявність всіх інгредієнтів для рецепта. Перед приготуванням витягніть всі необхідні продукти з комори або холодильника, це заощадить дорогоцінний час. Так ви краще зосередитесь на приготуванні страв, а не на походах туди — назад за тим чи іншим інгредієнтом.
Можна піти ще далі й розташувати на столі інгредієнти в тому порядку, в якому вони вам знадобляться, нарізати овочі або фрукти перед тим, як почнете готувати.
Боятися приправ
Традиційно ми, боячись поганого результату, позбавляємо себе можливості максимально просто підвищити свій кулінарний рівень. Одні вважають за краще не солити їжу, інші не використовують приправи. Варто почати хоча б з однієї-двох пряних приправ, які поєднуються з тією чи іншою їжею.
Додавати інгредієнти в нерозігріту сковороду
В більшості випадків краще спочатку розігріти сковороду, а потім додати олію, масло і їжу. Нехтування цим нюансом зазвичай веде до того, що інгредієнти вбирають олію, і швидше за все, прилипають до сковороди.
Не куштувати їжу на смак під час готування
Краще кілька разів спробувати їжу і додати більше приправ і спецій за необхідністю, ніж намагатися виправити смак в самому кінці приготування
Неуважно читати рецепти
Уявляєте: ви задумали складну страву, звичайно ж, не просто так. Ми всі розуміємо, що зазвичай така кулінарна рішучість приходить до нас тільки, якщо очікуються гості. Вибір припав на шоколадний торт. Ви його готуєте. Гості на порозі. І ось останній рядок рецепта — «слід прибрати в холодильник на ніч», саме його ви й не прочитали. Звичайно, у вас завжди є домашні, які на ранок, безсумнівно, оцінять смачний шедевр, але ви, швидше за все, очікували почути похвалу своїм кулінарним талантам з боку більшої кількості людей.
Не давати м’ясу остигнути після смаження
Так, стейк пахне добре, виглядає просто відмінно, але не будемо «розправлятися» з ним відразу. Дайте м’ясу трохи остигнути після приготування (5-20 хвилин), щоб соки встигли розподілитися по всій страві. Ваша витримка додасть смаку і соковитості м’ясу.
Неправильний ніж
В готуванні необхідно використовувати кілька типів ножів. Потрібно враховувати, для чого ви збираєтеся використовувати той чи інший ніж. При чищенні овочів зручніше контролювати рух ножа, в цьому випадку вибирайте лезо коротше, для хліба підійде зазубрене лезо, з більшістю інших завдань може впоратися шеф-ніж.
Розморожувати й тримати їжу в маринаді при кімнатній температурі
Більш безпечним способом вважається розморожування і маринування в холодильнику, а ось така ж процедура при кімнатній температурі вважається небезпечною — в продуктах починають множитися бактерії.
Класти забагато їжі на сковорідку
Велика кількість їжі в одній сковороді веде до того, що страва буде готуватися нерівномірно і злипатися, до того ж може виділитися забагато рідини, і не буде ніякої хрусткої скоринки. Якщо ви поспішайте, то нехай в приготуванні будуть зайняті дві сковороди. Це краще, ніж зазнати кулінарного (фіаско).
Неправильно нарізати м’ясо
Обробляти м’ясо вздовж волокон — одна з найпоширеніших помилок. Запам’ятайте : різати треба тільки впоперек, щоб м’ясо вийшло соковитим і смачним.
Різати трави й салати
Використовуєте для нарізки цих продуктів ніж — будьте готові до того, що у трав і салатів пропадуть корисні властивості, також можливо окислення, що зрештою вплине на смак. Краще рвати руками — і швидко, і корисно!