Напої є важливим елементом святкового застілля у новорічну ніч. Так, келишок теплого, ароматного і пряного глінтвейну буде чудовим доповненням до смачних страв, зазначають Патріоти України.
Глінтвейн для новорічної ночі
- Вино (червоне, сухе) – 0,75 мл
- Імбир (свіжий, нарізаний) – 1 ст. л.
- Бодян – 1 шт. (зірочка)
- Апельсин – 0,5 шт.
- Яблуко (маленьке) – 1 шт.
- Кориця – 1 шт. (паличка або 1 ч. л. порошку кориці)
- Цукор – 3 ст. л.
Нарізати апельсин та яблуко напівкружечками. Імбир почистити й нарізати пластинками (не дрібними), паличку кориці роздробити. У сотейник налити вино, додати цукор, корицю, імбир й решту інгредієнтів. Покласти вино з прянощами на вогонь трохи нижче за середній. Довести глінтвейн до 70-80℃ (не доводити до кипіння). Зменшити вогонь до мінімуму і варити 10 хвилин.
Після закінчення часу, вимкнути вогонь, накрити сотейник кришкою і дати настоятися напою 30 хвилин. Після розлити глінтвейн по келихах і подавати до столу.
Кавовий глінтвейн по-французьки
- Вино червоне сухе – 200 мл
- Вода – 200 мл
- Кориця (паличка) – 1 шт.
- Цукор коричневий – 3 ст. л.
- Апельсин – 0,5 шт.
- Кава натуральна – 2 ч. л.
- Бодян (зірочки) – 2 шт.
- Гвоздика (зірочки) – 5 шт.
- Мед
Для приготування краще використовувати натуральну каву. Заварити її в джезві або за допомогою кава-машини. Звісно, можна використовувати і розчинну каву, але смак і аромат буде дещо іншим. Взяти паличку кориці, зірочки бодяну та гвоздики.
У ківш або каструльку налити вино, додати цукор. Налити заварену каву, додати прянощі й нагріти до розчинення цукру.
Апельсин нарізати на кружечки. Додати його до напою, нагріти, але не кип’ятити, до 70-80℃. Візуально нагрівати, поки не зникне біла піна.
Накрити ківш кришкою і дати настоятися 15-20 хвилин на вимкненій плиті.
Подавати напій гарячим у нагрітих келихах, стаканах – нагріти їх кілька хвилин протримавши під струменем гарячої води, а потім витерти сухим рушником.
Якщо недостатньо цукру, то можна додати мед. Під час подачі у келих покласти шматок апельсина.
Глінтвейн “Кароліна”
- Червоне вино – 400 мл
- Коньяк – 75 мл
- Горілка – 50 мл
- Цукор – 50г
- Мускатний горіх (тертий) – на смак
- Гвоздика – 1 щіпка
- Кориця – 3 щіпки
- Запашний перець – 2 горошини
- Лимон (для прикрашання) – 1 шт.
Червоне вино вилити в емальований посуд. Засипати цукор, покласти спеції. Гріти, помішуючи дерев’яною ложкою, не доводити до кипіння. Потім влити коньяк та горілку. Розігріти глінтвейн, не доводячи до кипіння.
Залити глінтвейн у термос, витримати щонайменше 1 годину. Потім можна вживати зігріваючий напій.
Безалкогольний глінтвейн
- Сік виноградний – 1 л
- Вода – 1 ст.
- Цедра лимона – 1 ст. л.
- Апельсин – 1 шт.
- Яблуко – 1 шт.
- Гвоздика – 3 шт.
- Запашний перець – 3-4 шт. (горошок)
- Свіжий імбир – 0,5 ч. л.
- Кориця – 0,5 ч. л.
- Кардамон – 3 дрібки
Яблуко очистити від середини і кісточок, нарізати тонкими шматочками. Нарізати часточками апельсин, також очищаючи його від кісточок. Зняти цедру з лимона.
У каструлю налити стакан води і добре її нагріти (але не кип’ятити). Потім додати туди корицю, дрібно нарізаний імбир, запашний перець, гвоздику і кардамон. Добре перемішати й дати прогрітися.
Далі додати сік, нарізані фрукти та цедру лимона. Добре прогріти, зняти з вогню і дати постояти під кришкою приблизно 20 хвилин. Подавати напій, прикрасивши паличкою кориці й скибочками фруктів.