Друзі, хочу поділитися з вами рецептом пісочних тістечок з джемом. Раніше вони коштували копійки і продавалися всюди, також, як і молочні коржики і пісочні колечка. Сьогодні ми приготуємо їх самі: по-перше, тому що це швидко і просто, а по-друге, тому що вони шалено смачні!
Необхідні продукти:
- вершкове масло – 180 г
- яйце – 1 шт.
- цукор – 130 г
- сіль – дрібка
- розпушувач – 1 ч.л.
- ванілін – 1,5 г
- борошно – 310 г
- варення / джем / повидло – 350 г
Покроковий процес приготування:
Отже, спершу змішуємо 310 г просіяного борошна і 1 ч.л. розпушувача.
Потім в іншу миску кладемо 180 г м’якого вершкового масла, додаємо дрібку солі і збиваємо міксером 1 хвилину, до пишності масла.
Раніше в пісочне тісто клали маргарин. Я його в випічці не використовую, на мій погляд, на маслі виходить смачніше.
Всі інгредієнти для тіста повинні бути кімнатної температури, тому вершкове масло і яйце потрібно дістати з холодильника за годину до приготування.
Далі всипаємо 130 г цукру і пакетик ваніліну (1,5 г) і продовжуємо збивати 2-3 хвилини до посвітління і пишності. Потім в вершкову масу вбиваємо 1 яйце і продовжуємо збивати хвилини три. Маса стане ще більш пишною.
І тепер починаємо додавати частинами борошно з розпушувачем. Продовжуємо працювати міксером, потім залишки борошняної суміші вмішуємо лопаткою і вже на завершальній стадії збираємо тісто в грудку руками. Воно виходить дуже м’яке, ніжне і легко рветься.
Розгортати тісто ми будемо відразу на пергаментному папері. Спершу тісто трохи розтягуємо в сторони руками, а потім качалкою розкачуємо його в пласт, товщиною 5 мм. Краї підрівнюємо, щоб тісто всюди було однакової товщини. Розмір мого пласта 30х35 см. Перекладаємо тісто на деко і за допомогою вилки наколюємо його.
Відправляємо випікатися в попередньо розігріту до двохсот градусів духовку на 10-12 хвилин. Як тільки краї тіста подрумянились відразу дістаємо його. І поки корж ще гарячий обрізаємо нерівні краї і розрізаємо на 2 частини. Ну і тепер залишаємо його повністю остигати.
Сьогодні у нас будуть тістечка з варенням з чорної смородини. Але можна брати абсолютно будь-яке на ваш смак.
Коли тісто повністю охололо, обрізані краї перекладаємо в пакет із застібкою і за допомогою качалки, подрібнюємо їх в крихту. Отриманою крихтою ми будемо обсипати тістечка.
Одну половину тіста дуже акуратно перекладаємо на рівну поверхню.
Воно крихке, тому діяти потрібно швидко, але обережно.
Перекладаємо половину варення на тісто і за допомогою лопатки або ложки розподіляємо його рівномірним шаром по всій поверхні коржа, при цьому трохи відступаючи від країв, щоб варення не витекло, коли покладемо зверху другий корж.
Ну і тепер кладемо другий корж, обмазуємо його варенням, але вже повністю, не відступаючи від країв. Зверху тістечко присипаємо отриманою крихтою і в такому вигляді даємо постояти йому 2-3 години при кімнатній температурі. Воно повинно добре просочитися. Потім розрізаємо його на невеликі квадрати і кличемо сім’ю пити чай.