Бабуся розповіла мені, чому колись всі їли смалець – і майже не хворіли

0

Смальцем називають топлений жир свинячого сала. Він складає основу безлічі традиційних українських, польських, німецьких та інших страв. Також на смальці можна смажити овочі, м’ясо, напівфабрикати, борошняні вироби та багато іншого.

У наш час завжди можна придбати смалець, вироблений на заводі, але поціновувачі стверджують, що з домашнім він не зрівняється.

На жаль, дієтологи і вегетаріанці категорично проти такої їжі. Вони знайшли досить доказів, щоб засумніватися в користі смальцю, і не вживати його взагалі.

Однак багатьом він необхідний, щоб підтримувати своє здоров’я і відновлювати сили після важкої фізичної і розумової роботи. Не дарма в давнину всі їли смалець і майже не хворіли!

У чому користь смальцю?

Смалець містить в собі безліч корисних речовин:

Вітамін В4 або холін впливає на обмін білків і жирів в організмі, запобігає появі склерозу і покращує роботу серця, сприяє регенерації печінки при алкоголізмі та гепатиті.

Вітамін Е укріплює стінки капілярів і судин, запобігає утворенню тромбів, покращує згортання крові та сприяє регенерації тканин.

Вітамін D бере участь в обміні речовин, регулює процеси засвоєння організмом кальцію і фосфору, уповільнює зростання ракових клітин, активує ріст і формування кісткової тканини.

Селен захищає тканини ока від вільних радикалів, бере участь в процесі росту клітин.

Цинк покращує постачання сітківки ока киснем, сприяє поліпшенню структури зорового нерва.

Також в смальці є холестерин, як корисний, так і шкідливий. Перший необхідний для синтезу різних гормонів, входить до складу мембран клітин, також бере участь у виробленні серотоніну. Якщо у вас часто спостерігається пригнічений настрій, обов’язково їжте вранці до 50 г сала або 20 г смальцю.

Коли без смальцю не обійтися?

За словами вчених, смалець та інші продукти, багаті жирними кислотами, незамінні:

при сильних фізичних навантаженнях;
при загальному виснаженні організму;
в зимовий період;
при виведенні каменів з печінки або сечового міхура (після попередньої консультації з лікарем).

Що ще можна робити зі смальцем?

Смалець вживають не тільки в їжу, але і як лікарський і навіть косметичний засіб.

Ще за часів наших дідів смальцем змащували хворі суглоби, лікували екзему, що мокне, застуду та інші захворювання.

При облисінні проблемні ділянки шкіри змащують смальцем, а потім змивають теплою водою.

Процедуру повторюють кілька разів.

При болях в суглобах їх змащують на ніч смальцем, накривають вощеним папером, тепло загортають і залишають до ранку. Якщо до смальцю додати меду, то лікувальний ефект буде сильнішим.

У косметології смалець застосовують для очищення обличчя, усунення запальних процесів, зміцнення волосся:

Вітамін D сповільнює старіння шкіри, забирає лущення і сухість, надає м’якості та ніжності.
Вітамін B4 покращує регенерацію клітин, робить шкіру пружною.
Вітамін E розгладжує шкірні покриви.
Селен запобігає появі вугрової висипки.

Щоб підлікувати шкіру, яка обвітрилася і лупиться, втирайте смалець в уражені ділянки 7-10 хвилин. Будьте обережні навколо очей: тут наносити смалець необхідно легкими рухами. Потім очистіть залишки смальцю паперовою серветкою. Для закріплення ефекту можна нанести зволожувальний крем.

А ви любите цей прадавній продукт?

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я