Виявляється, існує безліч науково обґрунтованих досліджень, що підтверджують переваги для здоров’я високоякісного шоколаду, а точніше чорного шоколаду. Щоб отримати користь для здоров’я, краще всього споживати необроблений шоколад в його чистому темному вигляді без домішок на зразок кукурудзяного сиропу, гідрогенізованої олії, штучних барвників чи ароматизаторів. Какао в ньому повинно бути не менше 70%, інформує Ukr.Media.
Поживні речовини
Якісний чорний шоколад багатий на поживні речовини. У 100-грамовій плитці із 70-85% какао міститься:
- 11 грамів клітковини;
- 58% денної норми магнію;
- 67% заліза;
- 98% марганцю;
- 89% міді;
- також багато фосфору, калію, селену і цинку.
Багато антиоксидантів
Здатність поглинати кисневі радикали є кількісною оцінкою антиоксидантної активності харчового продукту або його ефективності в боротьбі із шкідливими молекулами під назвою вільні радикали. Необроблені боби какао володіють високим показником такої здатності. Також чорний шоколад характеризується дуже великою антиоксидантною активністю за рахунок флавонолів і поліфенолів.
Захист шкіри від сонячних променів
Флавоноли активно захищають шкіру від впливу ультрафіолетових променів, і вони також сприяють приливу крові до шкірних покривів, тим самим підтримують їхню зволоженість. У тримісячному дослідженні три десятка учасників, які їли темний шоколад із високим вмістом флавонолів, показали підвищену резистентність (200 %) до УФ-променів!
Шоколад покращує розумову активність
Вплив флавоноїдів на мозок людини було вивчено за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії. Висновок був такий: «Отримані результати показують поліпшення реакції (у результаті насичення крові киснем) у відповідь на когнітивне завдання». Учасники дослідження їли по 150 мг шоколаду протягом п’яти днів.
Він сприяє втраті ваги
Маленький шматочок хорошого шоколаду за 15-20 хвилин до прийому їжі запускає сигнал у мозок, який каже про насичення. Крім того, ще один шматок шоколаду після їжі досить довго підтримує відчуття ситості. Іншими словами, шоколад, вечеря і знову шоколад сприятимуть вашому схудненню.
Шоколад підвищує настрій
Він дійсно допомагає вам відчувати себе бадьоріше і краще, оскільки в ньому є фенілетиламін, гормон закоханості. Крім любовних почуттів, шоколад також стимулює вироблення ендорфінів- гормонів щастя!
Він також покращує роботу серця
У результаті дослідження 480 дорослих чоловіків було виявлено, що шоколад знижує рівень смертності від серцево-судинних захворювань на колосальні 50 %. Якщо ж ви будете споживати темний шоколад п’ять разів на тиждень, то зменшите ризик захворіти на 57 %!
Темний шоколад запобігає розвитку діабету
Флавоноли в какао покращують інсулінову чутливість, тобто підтримують в організмі процеси, необхідні для перетворення глюкози (цукру) в енергію. Крім того, люди, які споживали какао, продемонстрували ще й поліпшення пам’яті.