Повсякденні страви несуть величезну небезпеку здоров’ю і можуть стати причиною розвитку безлічі важких недуг, застерігають лікарі.
Найбільш шкідливими стравами, за їхніми словами, торгують в фастфудах, але якщо коржами з начинками або печеною картоплею по-селянськи через брак вибору періодично ще можна перекусити, то від таких страв, як смажені крильця, картопля фрі, кільця цибулі або кальмара експерти радять відмовитися раз і назавжди. Причина – в тепловій обробці продуктів, адже всі вони смажаться у фритюрі і вбирають в себе величезну кількість масла, а разом з ним і канцерогенів. Особливо небезпечні продукти, які смажаться на вже використаному маслі, а цим, на жаль, грішать більшість кафе швидкого обслуговування, адже часто міняти масло і не вигідно, і досить довго.
Не менш небезпечні і різні майонези, соуси і кетчупи, з якими такі продукти прийнято вживати. Плюс в них багато усіляких шкідливих майонезів, соусів і кетчупів (читай вище), які в свою чергу, просто напхані підсилювачами смаку.
«Все магазинні соуси і заправки до салатів і других страв просто напхані різноманітними підсилювачами смаку, консервантами та іншої« гидотою ». Але це півбіди, куди гірше, що при їх промисловому виготовленні часто використовують транс-ізомери жирних кислот. Вони провокують утворення злоякісних пухлин, негативно впливають на функції печінки і нирок, подразнюють шлунок і ведуть до хвороб органів шлунково-кишкового тракту »- попередила лікар Вікторія Савицька.
Одним з найнебезпечніших продуктів дієтологи вважають чіпси. Під час процесу смаження в картоплі виробляється газ акриламід. Потрапляючи в організм людини, він може спровокувати ракові захворювання. Ця речовина тим небезпечніше, чим більше ми його отримуємо.
Дуже небезпечними в нашому повсякденному меню є різні види свіжої дріжджовий випічки. У ній фахівці виявляють просто величезна кількість транс-жирів, втім, як в тістечок і тортах. Такі продукти порушують процес травлення і обмін речовин, провокують розвиток хвороб внутрішніх органів, тому вживати такі продукти лікарі рекомендують якомога рідше, в ідеалі – тільки на свята і невеликими порціями.