20 хвилин тому! Коболєв замовк – сотні людей. Зеленський присів – конфіскувати. Політиків женуть – почалось, пробились!

0

Україну штормить. Українці на Харківщині, в Києві, Херсоні, Чернівцях, Полтаві та інших містах щодня виходять на акції протесту проти підвищення тарифів на комунальні послуги. Мітингувальники перекривали траси і дороги, щоб привернути увагу до проблеми зростання цін.

Зокрема, у понеділок в Чернівцях під будівлею облдержадміністрації зібралося більш ніж сотня людей, і їхня кількість постійно зростала. Люди вимагають, щоби керівництво області на чолі з Сергієм Осачуком написало звернення до Верховної Ради стосовно зниження тарифів на послуги ЖКГ.

Також люди хочуть повернути гроші, які переплатили за компослуги. Вони тримають плакати з написами “Задихнись, але заплати”, “Двічі в одну ванну не ввійдеш”.

Мер Житомира Сергій Сухомлин зустрівся з протестувальниками. За його словами, в тарифі на тепло складова газу – 80%. І як тільки Кабмін знизить вартість блакитного палива для постачальників тепла, місцева влада відразу ж перегляне тарифи, написаний він на своїй сторінці у Facebook.

У Харківській області протестувальники перекривали дві державні траси. Про це повідомляли в Службі автомобільних доріг. Зокрема, із 12.00 до 12.30 було перекрито: трасу М-18 Харків – Сімферополь – Алушта – Ялта в районі Краснограда; трасу М-03 Київ – Харків – Довжанський у Пісочині.

У Львові до 30 осіб збирались біля будівлі облдержадміністрації з плакатами.

Приблизно пів сотні полтавців вийшли на акцію протесту, на пішохідному переході через трасу Київ – Харків у межах Полтави.

Цього разу люди не лише тримали у руках плакати із вимогами до влади, але і приносили портрети депутатів, які, на їхню думку, відповідальні за продаж народних надр у приватні руки.

Люди постійно вимагають відставки голови “Нафтогазу” Андрія Коболєва та виконувача обов’язків міністра енергетики Юрія Вітренка.

А от в понеділок біля Офісу глави держави на вулиці Банковій пройшла акція протесту “Привітай президента платіжкою”. В руках у людей були плакати з написами “Скасувати плату за транспортування газу”, “Високі тарифи – геноцид для народу”. Ще учасники акції вимагають знизити ціну на газ та електроенергію.

Також “тарифний майдан” провів акцію під резиденцією Зеленського в Конча-Заспі. Протестувальники кинули платіжки на асфальт перед парканом президента.

Через постійний ріст цін на газ та електроенергію уряд планує затвердити меморандум щодо тарифної політики теплопостачання, який нібито захищатиме українців від зростання тарифів на тепло та гарячу воду. На думку Олексія Кучеренка, анонсований меморандум є популістським, оскільки у нас не зменшується ціна на газ для теплогенеруючих організацій. Тому українці все одно платитимуть за тепло більше, але це будуть не прямі оплати, а через бюджет.

Спершу я хотів би побачити цей меморандум. Все ж таки професійні люди спочатку читають документи, а потім їх коментують. Це перше.

Друге – мене вкрай смішить і дивує ця ситуація. Як так сталося, що в нас центр регулювання тарифної політики, всіх тарифів по Україні плавно перемістився в один будинок – це будівля Офісу президента на Банковій. Особисто президент проводить наради по ціні на газ для населення, по тарифах на тепло. Він регулює їх, доручає заступнику голови ОП Тимошенку перевіряти тарифи.

Коли я це почув, то перестав взагалі розуміти, навіщо ми з вами утримуємо Національну комісію з регулювання енергетики та комунальних послуг? До речі, там 600 людей працює. Члени комісії отримують чималі зарплати: там є оклади і 120, і 150 тисяч гривень на місяць.

– Суть цього меморандуму не піддається аналізу з точки зору логіки. НАК “Нафтогаз”, наскільки я зрозумів, усе одно буде виставляти велику ціну на газ для теплокомуненерго. І завтра-післязавтра він виставить рахунок за січень. Тепловики ще не знають, скільки коштуватиме для них газ. Але за формулою, згідно з постановою, він приблизно коштуватиме 10 гривень за куб. Це дуже велика ціна, і вона на 30% більша за ціну, яку виставили для населення. Ось тут і є головна дивина. Всі мають розуміти різницю між оптом і роздробом. Коли ви купуєте тонну цукру, то ви можете вимагати знижки. Адже на будь-якому нормальному ринку опт завжди дешевше і значно дешевше.

Відкрию таємницю: в усій Європі, у Сполучених Штатах Америки газ, який використовується для енергетики, завжди йде більш дешевим, ніж для решти споживачів. У нас, виявляється, все по-іншому. Тепер ті, хто напряму споживає газ – навіть якщо на конфорці це 5 кубів на місяць – споживатимуть його за ціною 6,99. Ну і плюс – вартість розподілу. А тепловики, які з газу виробляють тепло, для яких газ є сировиною, будуть отримувати його за ціною 10 гривень. А вони газ ще витратять на виробництво тепла, на транспортування. Їм сказали, що тарифи вони чіпати не можуть.

Частину тарифів, до речі, призначає НКРЕКП, і вона має якось не виконати свою функцію. І мені це дуже цікаво, бо вони зобов’язані перерахувати тарифи. Ну знайдуть вони вихід. Але у нас така “незалежна” комісія, що вона зробить все, що завгодно, аби лише всидіти на своїх посадах.

Частину тарифів встановлюють міста. Скажімо, в тому ж Києві цим займається КМДА. Вона так само не виконає норму закону і не буде підвищувати тариф. Для населення в результаті тарифи не зростуть, дякувати Богу. Але у тепловиків колосально зростуть збитки.

Треба шукати джерело, з якого їм це все покривати. Тому це миттєве популістське рішення. Воно не носить системного характеру, а свідчить, що уряд повністю втратив контроль. Нацкомісія в нас, вибачте, імпотентна в цій ситуації з регулюванням. В результаті ми все одно все заплатимо, але через бюджет.

Джерело:korupciya.com

Загрузка...
попередня статтяПотеплішає і йтиме сніг! Синоптики розповіли про погоду в Україні на 27 січня!
наступна статтяВійськовий ЗСУ: “Пора лишати громадянства за такі «жарти» й такий хайп… Знайомтесь, В’ячеслав Соломка – черговий нєдолблогер…”