«Краще запобігти, ніж потім лікувати». Ця фраза відноситься до всіх хвороб, в тому числі і до отруєння. Отруєння буває різного ступеня складності: якесь можна поправити, випивши вугілля і відлежавшись вдома, а інше можна вилікувати, тільки відправившись у лікарню під крапельницю. Впевнені, ніхто не хоче таких пригод. Ділимося з вами важливими порадами, як не допустити харчове отруєння і залишатися в ясному розумі і зі здоровим шлунком, інформує Ukr.Media.
Причини отруєння
Харчове отруєння, як правило, виникає через вживання забрудненої, зіпсованої або токсичної їжі. Найпоширеніші симптоми — це нудота, блювота і діарея. На жаль, люди стикаються з проблемою отруєння не так вже і рідко. Однак, на щастя, багатьом вдається вилікуватися вдома і приблизно через дві доби хвороба відступає. Трапляється, звичайно, що людина потрапляє в лікарню і змушена пройти більш серйозне і тривале лікування, у виняткових ситуаціях буває летальний результат.
Симптоми
При харчовому отруєнні симптоми можуть з’явитися не відразу: від 2 годин до цілого дня. Але якщо все-таки ви відчуваєте спазми в животі, з’явився пронос, блювання, легка лихоманка, головний біль, то, швидше за все, ви потрапили в це число «щасливчиків». І потрібно щось зробити (щонайменше, пропити сорбенти). Варто негайно звернутися до лікаря, якщо у вас більше 3 днів діарея, підвищена температура, помутнілий зір, постійна сухість у роті, утруднення при сечовипусканні.
А тепер поради, до яких краще прислухатися, щоб не допустити таких страхів і запобігти харчовому отруєнню:
Порада №1
Коли ви купуєте продукти з сирого м’яса (будь то птиця, яловичина, свинина або морепродукти), завжди кладіть їх в окремі пакети.
Вже в магазині починайте обережність: дивіться, щоб їх сік або кров не потрапляли на інші продукти в кошику. В холодильнику теж зберігайте їх у певному відсіку. І обов’язково після контакту з сирим м’ясом мийте руки, обробні дошки, стільниці і посуд з милом і в гарячій воді. Всі ці маніпуляції необхідні, щоб не допустити потрапляння сальмонели (найчастіше знаходиться в сирому м’ясі) у ваш організм.
Порада №2
Завжди перевіряйте термін придатності.
Особливо звертайте увагу на дату виготовлення швидкопсувних продуктів, наприклад, молочних продуктів або м’яса. Ніколи не купуйте продукти з дивним запахом, навіть якщо термін придатності ще в порядку. Також обходьте стороною продукти, у яких пошкоджена упаковка (банка консерви з вм’ятиною, роздуті коробки тощо).
Порада №3
Зберігайте продукти при відповідній температурі.
У холодильнику температуру краще встановити менше 5 °C. М’ясні вироби, молочні продукти, морепродукти, яйця, свіжі страви тощо. Завжди після користування повертайте в холодильник. Не залишайте їжу більше одної-двох годин у кімнаті з температурою близько 30 °C і вище.
Порада №4
Мийте руки якомога частіше.
Обполіскуйте або протирайте руки антибактеріальним засобом при зручному випадку, а перед прийняттям їжі — обов’язково. Це вбереже вас від зараження сальмонелою або кишковою паличкою, яка легко передається через брудні руки. Регулярно чистіть обробні дошки і стільниці, особливо після контакту з сирим м’ясом, птицею або рибою. Тримайте губки для миття посуду в чистоті і замінюйте часто (1 раз в один-два тижні). Посуд, як і руки, краще мити в гарячій воді. Також не забувайте про овочі і фрукти — мийте їх під гарячою і холодною водою. Рідко, але сальмонела може бути і на них. Зелень можна замочувати після покупки на 30 хвилин у холодній воді.
Порада №5
Уважно ставтеся до приготування їжі.
В першу чергу дотримуйтесь цього пункту при готуванні м’яса. Гаряча температура вбиває всі шкідливі мікроби і бактерії. М’ясо і птицю готуйте мінімум при температурі 130 °C. Якщо ви раптом захочете кудись застосувати маринад, в якому було сире м’ясо (наприклад, на соус), обов’язково перед цим доведіть його до кипіння.
Порада №6
Будьте обережніші до їжі в ресторані.
Бажано відмовитися від усілякого фастфуду, особливо приготовленого на вулиці (умови гігієни можуть бути не дотримані ретельно). Завжди звертайте увагу на начинку з м’яса, грибів, на свіжість овочів. Будьте обережні зі стравами, які містять сирі яйця, наприклад, салат Цезар (в соусі присутні сирі яйця) або тартар.
Порада №7
Продукти в дорозі.
Для далекої поїздки непогано було б мати в господарстві маленький холодильник або який-небудь пристрій для підтримки прохолодної температури (хоча б ті ж пакети з льодом). Якщо ви подорожуєте на машині, то зберігайте продукти в салоні з кондиціонером, а не в гарячому багажнику. Обов’язково обробіть руки перед їжею, в дорозі це правило номер 1.
Ставитеся до культури прийняття їжі більш скрупульозно, і тоді харчове отруєння ніколи не застане вас зненацька. Будьте здорові!