Приготування маринованих томатів на зиму за цим рецептом не зажадає ні складних маніпуляцій, ні багато часу. А вже через півтора місяці ви і ваші близькі зможете насолодитися чудовим смаком пікантних солодких помідорів.
Для трьох банок ємністю 1 літр знадобляться:
- від 1,6 до 1,8 кг томатів (в залежності від розміру плодів і щільності їх укладання);
- 1,5 літра води;
- 1 столова ложка солі з гіркою;
- 200 грам цукру;
- 3 лаврові листки;
- 5 горошин чорного перцю;
- 5 горошин запашного перцю;
- 3 бутона сушеної гвоздики;
- 0,5 чайної ложки насіння кропу;
- 100 мл 9% столового оцту.
Процес приготування
Ретельно промийте і висушіть томати. Вибирайте невеликі і, бажано, тверді плоди. Стерилізувати банки необов’язково, але вони повинні бути чистими і сухими. Кришки можна обробити, заливши їх на 5 хвилин окропом. Щоб томати не полопалися – перед тим, як покласти їх в банки потрібно зробити в області плодоніжки хрестоподібний розріз ножем або прокол виделкою.
Акуратно залийте плоди в банках крутим окропом. Закрийте їх стерильними кришками і дайте постояти хвилин 15. Після цього злийте в каструлю воду з банок і поставте на середній вогонь. Всипте суміш спецій: гвоздику, лаврушку, чорний і запашний перець, насіння кропу, цукор і сіль. Після закипання варіть маринад ще пару хвилин, потім зніміть каструлю з вогню і влийте в неї оцет.
Відразу після цього залийте отриманий маринад в банки з томатами так, щоб трохи рідини перелилося через край. Закрутіть кришки. Переверніть банки і переконайтеся, що вони не підтікають. Ретельно укутайте їх теплим рушником або ковдрою. Після того як банки повністю охолонуть, можна буде прибрати їх на постійне місце для зберігання. Через 1,5 місяця мариновані солодкі томати будуть готові до вживання.
Смачного!