Ви любите вершкове масло? Я дуже. На білому хлібі і з твердим сиром. Це моє улюблене поєднання. Але, як нелегко зараз в магазинах знайти справжнє масло. Щоб пахло маслом, а не жиром, і за смаком було справжнім масляним, вершковим. Я думаю, що якщо ви хоч раз в житті пробували справжнє масло, то розумієте про який незвичайний смак я говорю. Виявляється, що є всього лише 2 критерії, 2 написи на упаковці вершкового масла, по яким можна зрозуміти і визначити – натуральний це продукт чи ні.
Зі мною цією інформацією поділився харчової технолог. Це людина, яка безпосередньо на виробництві контролює якість молочної продукції. Інженер з якості, якщо так можна сказати. Насправді, щоб визначити перед нами масло чи ні, достатньо прочитати упаковку. Зробити це можна безпосередньо в магазині.
Перше, на що звертаємо увагу – жирність масла. За ГОСТом справжнє вершкове масло з коров’ячих вершків має жирність 82,5%. Все, що менше цієї цифри – це суміш, мікс (як ще називають в Європі). Не буває справжнього вершкового масла з жирністю менше 82,5%.
Другий пункт – шукаємо на упаковці фразу ГОСТ 32261 або зроблено за ГОСТом. Справжнє вершкове масло не можуть робити по ТУ (технічними умовами). Продукт виробляється виключно за ГОСТом. Навіть, якщо на упаковці продукту буде написано «масло коров’яче, масло вершкове, масло сільське» і не вказана жирність 82,5% і те, що зроблено за ГОСТом – перед нами НЕВЕРШКОВЕ масло. Це суміш з жирів рослинного і тваринного походження. І що там намішано, одному Богу відомо.
Також, як мені сказав інженер з якості, сьогодення і дійсно якісне вершкове масло упаковують виключно в світлонепроникному папері. Тобто, щільну фольгу. Упаковка зсередини повинна бути фольгована.