Експерти вибрали 11 поєднань продуктів, які вважаються шкідливими, з точки зору і Аюрведи, і лікарів-фізіологів. Наслідки неправильних комбінацій харчових продуктів: гази, здуття живота, болі в животі, нудота, втома і проблеми зі стільцем. У довгостроковій перспективі неправильне харчування може привести до більш серйозних проблем, таких як неприємний запах з рота, сухість шкіри, висип, хронічне запалення, поганий сон, низький рівень енергії, і хронічні проблеми з травленням.
Більшість людей відчувають прилив енергії та, природно, скидають зайву вагу, як тільки починають слідувати простим правилам поєднання продуктів харчування.
Ось деякі популярні поєднання продуктів, які можуть завдати шкоди вашому здоров’ю:
- Огірки і помідори. Це несумісні продукти. Огірки за своїм складом відносяться до лужним продуктам, а помідори – до кислих. При їх поєднанні утворюються солі. Огірки і помідори по-різному засвоюються нашим організмом. І коли в шлунку виділяється кислота, щоб переварити огірки, помідори, тим часом, починають бродити. Саме тому велика порція улюбленого салату з огірків і помідорів нерідко призводить до здуття живота і підвищеного газоутворення.
- Фрукти після їжі. Давно відомо, що фрукти не дуже добре поєднуються з іншими продуктами, тому що містять прості цукри, які не вимагають перетравлення. Це означає, що фрукти не повинні залишатися в шлунку надовго. Інші продукти, наприклад, їжа з високим вмістом жиру, білка і крохмалю, будуть довше перетравлюватися. Якщо ж ви їсте фрукти після їжі, фруктовий цукор буде застоюватися і бродити в вашому шлунку.
- Лазанья або бутерброд з сиром на грилі. Білків і крохмалів для перетравлення потрібні різні ферменти і різні рівні кислотності. Коли ви їсте їх разом, ваш організм змушений переварити білок, а не крохмалі. Неперетравлені крохмалисті продукти харчування піддаються ферментації і розкладання. В організмі утворюються отруйні кінцеві продукти.
- Сир і м’ясної омлет. Загалом, не рекомендується їсти білки з білками. Досить одного концентрованого білка за один прийом їжі. Тоді він легше засвоюється організмом. Краще приготуйте собі вегетаріанський омлет.
- Томатний і сирний соус з макаронами. Кислі помідори не рекомендується змішувати з крохмалистими вуглеводами, такими як макарони. Харчова теорія сумісності рекомендує уникати змішування вуглеводів з кислотами. Додавання молочних продуктів до цієї та так складної комбінації – вірний шлях до проблем з травленням і втоми після їжі. Вашому тілу потрібно маса енергії, щоб переварити цю складну їжу. Їжте макарони з соусом песто і смаженими овочами!
- Каша або вівсяні пластівці з молоком і апельсиновим соком. Кислоти в апельсиновому соку і будь-яких інших кислих фруктах руйнують фермент, який відповідає за перетравлення крохмалю. А крохмалі присутні в зернових. Крім того, кислі фрукти або соки можуть створожітся молоко і перетворити його у важке слизувату речовину. Щоб ваш сніданок був здоровим, їжте фрукти або пийте апельсиновий сік за 30 хвилин до вівсяних пластівців.
- Квасоля і сир. Молочний білок і боби – звичайне поєднання в будь-якому мексиканському ресторані. І все ж, це майже гарантовано призведе до газам і здуття живота. Такі наслідки викликають не боби самі по собі, а поєднання їх з сиром. Спробуйте не їсти сир і помідори, якщо у вас слабке травлення, або попрацюйте над детоксикацією організму.
- Диня і прошутто. Диню потрібно їсти окремо від усього чи не їсти взагалі. Це ж правило відноситься до всіх дуже солодких фруктів. Загалом, бажано їсти фрукти окремо від білків або крохмалю.
- Банани і молоко. Аюрведа вважає це поєднання одним з найважчих. Воно створює відчуття тяжкості в тілі і уповільнює розум. Якщо ви шанувальник смузі на основі молока і банана, переконайтеся, що банан дуже стиглий, і додайте кардамон і мускатний горіх, щоб стимулювати травлення.
- Йогурт і фрукти. Аюрведа і теорія поєднання їжі не радять змішування будь-яких кислих фруктів з молочними продуктами. Це зменшує швидкість травлення, змінює кишкову флору, виділяє токсини і викликає нежить, простуду, кашель і алергію. Аюрведа пропонує уникати продуктів, які призводять до застою травної системи, таких як холодний йогурт, змішаний з фруктами. Якщо ви любите йогурт з добавками, є способи, як зробити його безпечним для здоров’я. По-перше, йогурт повинен бути кімнатної температури. По-друге, додайте в нього трохи меду, кориці і родзинок замість кислих ягід.
- Лимонний соус як заправка для салату з огірків і помідорів. Такі продукти як картопля, перець, баклажани і помідори, не варто їсти з огірками. Лимон також погано поєднується з цими продуктами. Вживаючи несумісні між собою продукти, ви змушуєте печінку працювати в посиленому режимі. І поки організм здоровий і молодий, ніякого дискомфорту не відчувається. Однак з часом таке навантаження може обернутися серйозними збоями.
Загрузка...