Представники Інституту аграрної економіки повідомили, що новорічний стіл на 2021 рік для сім’ї, яка складається з чотирьох осіб, стане дорожче на 5,3 відсотка, якщо порівнювати його з минулим роком. Це ціна в середньому по країні: наприклад, в столиці України стіл стане дорожче на 7,4 відсотка. А у скільки ж обійдеться накрити традиційний новорічний стіл, – передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.
Згідно з підрахунками експертів, 3 кілограми салату “Олів’є”, який на Новий рік користується найбільшою популярністю, обійдеться українцям в 159,37 гривень, а це на 13,8 грн дорожче, ніж в минулому році.
Інгредієнти страви:
- ковбаса – 70 грн за 0,5 кг,
- зелений горошок – 32,50 грн за 0,5 кг,
- 200 г солоних огірків – 16,50 грн,
- 6 яєць – 14,50 грн
- 180 г майонезу – 12,50 грн.
У 13,37 гривень обійдуться цибуля, морква та картопля. Експерти підрахували, що 1,5 кілограма салату “Оселедець під шубою” коштуватимуть 120,37 гривень. Найдорожчим інгредієнтом є філе оселедця, воно обійдеться українцям в 100 грн за 500 грам. Майонез вартує 12,50 гривень, морква – 1,81. Також покупцям потрібно буде віддати 2,17 гривень за буряк і ще 1,19 за цибулю. Картопля коштує 2,70 грн за дві штуки. Якщо говорити про м’ясних і ковбасних виробах, для того, щоб сім’я смачно і ситно поїла на Новий рік, буде потрібно більше 400 гривень. Представники Інституту повідомили, що це на 30 відсотків більше, ніж за новорічний стіл в минулому році.
Вартість овочів для новорічного столу складе 182,3 грн. Найбільше буде коштувати солодкий перець – 52,50 грн, 1 кг грибів обійдеться в 50 грн, тоді як 2 кг картоплі коштуватимуть 19,30 грн. Для тарілки з фруктами потрібно буде викласти 124 грн. Ще 24,95 грн за батон хліба, шоколадні цукерки остаточно вдарять по гаманцю українця, адже за кілограм доведеться віддати 170 грн.
Щодо м’ясних і ковбасних виробів, то на сім’ю доведеться викласти близько 400 гривень за 2,5 кг. За даними Інституту, це на 30% більше за новорічний стіл 2020 року. Півкіло нарізки сирокопченої ковбаси “Салямі” буде коштувати 89,50 грн, підчеревок копчений – 100 грн, биток з свинини свіжий – 110 грн. За кілограм курячого філе в середньому просять 95 грн. Як раніше зазначалося, нарізка з філе оселедця коштує 100 грн. Ще 66 грн доведеться віддати за 300 г сиру, і 40 грн – за пачку масла.
Зі спиртними напоями все ще складніше, адже шампанське буде коштувати приблизно 120-130 грн, а 0,5 л коньяку, який лежав 5 років і чекав, поки його хтось візьме, буде коштувати 190 грн. Якщо говорити про безалкогольні напої, вони обійдуться в 76,60 грн. Українці, які хочуть випити соку на Новий рік, повинні будуть віддати 38,30 грн за 2 літри. Мінеральна вода – 11,30 грн, а солодка вода коштуватиме 27 грн. Загальна вартість бюджетного новорічного столу в столиці України становить 1 916 грн. У країні – 1706 грн.
Делікатеси обійдуться українцям дуже дорого. Банка ікри в магазині коштує в середньому 200-250 грн, а червона риба – 200 грн за 200 грам. На Новий рік далеко не всі люди обмежуються традиційними стравами. Можна розбавити стіл делікатесами, наприклад, салатом “Цезар”, а це ще 450-500 грн. Ще 120 гривень доведеться віддати всього за 200 грам сиру “Брі”, рівно стільки ж обійдеться нарізка з балику і шинки (300 грам). Спиртні напої також влетять у копієчку. Ціна святкового столу з делікатесами виглядає ще більш страхітливою, ніж без них. Якщо на святковому столі будуть делікатеси, доведеться віддати 2800 грн за один тільки стіл з їжею, і це при мінімальній заробітній платні в 5 тисяч гривень.