Як на мене, то вираз “Райська насолода” придумали саме після того, як скуштували пляцок “Ейфорія. Дiвчатка, цe щoсь неймoвірно смaчне!
Шоколадний бісквіт:
кава еспресо – 120 мл
какао-порошок – 40 г
жовтки – 4 шт.
білки – 6 шт.
цукор – 120г + 30г
олія соняшникова рафінована – 80 мл
пшеничне борошно в/г – 140 г
розпушувач до тіста – 1,5 ч. л.
Маковий корж:
мак сухий цілісний – 150 г
горіхи (грецький, фундук і/чи мигдаль) – 100 г
вершкове масло – 100 г
білки – 4 шт.
жовтки – 4 шт.
цукор – 100г + 50г
Крем:
жирні вершки (33%) – 170 мл
чорний шоколад – 200 г
вершкове масло – 170 г
варене згущене молоко – 370 г
Приготування пляцка «Ейфорія».
Чудовий шоколадно-маковий пляцок – «Ейфорія» до святкового великоднього столу. Запевняю, – гості оцінять і ви будете задоволені
Для приготування пляцка я використовувала форму розміром 29х22 см.
Готуємо шоколадний бісквіт. Зварити еспресо, додати какао-порошок, ретельно перемішати і вистудити.
Жовтки розтерти з цукром (120 г) до посвітління.
До жовтків додати кавову суміш і олію, перемішати.
Окремо змішати просіяне борошно і розпушувач.
Борошно поступово додати в кавово-жовткову суміш, ретельнно перемішуючи.
Білки збити в густу піну, додати решту цукру (30 г) і продовжити збивати до стійких піків.
Потім білки в декілька прийомів ввести в тісто, акуратно перемішуючи.
Тісто вилити в форму, застелену папером для випічки, і помістити в заздалегідь розігріту до 170 °С духовку. Випікати бісквіт приблизно 30 хв., до «сухого сірника». Спечений бісквіт ще 5-10 хв. потримати у вимкненій духовці з трошки привідкритими дверцями. Потім викласти його на решітку і вистудити.
Тепер готуємо маковий корж. Вершкове масло збити з цукром (100 г). По одному ввести жовтки, продовжуючи збивати міксером.
До жовтково-масляної суміші додати сухий цілісний мак і заздалегідь трохи подрібнені та обсмажені горіхи (я використовувала грецький горіх і фундук). Перемішати.
Окремо збити білки в густу піну, додати цукор (50 г) і продовжити збивати міксером до стійких піків.
Білки ввести в декілька прийомів, акуратно перемішуючи, в жовтково-масляну масу з горіхами і маком.
Масу вилити у форму, застелену папером для випічки і випікати у заздалегідь розігрітій до 170 °С духовці приблизно 25 хв., до «сухого сірника».
Готуємо крем. Жирні вершки довести до кипіння, відставити з вогню, додати поламаний на шматки чорний шоколад. Перемішати до однорідної маси і повністю вистудити.
Розм’якле вершкове масло збити міксером і по ложці ввести варене згущене молоко, продовжуючи збивати.
Потім, так само по ложці, ввести охолоджені вершки з шоколадом. Крем готовий.
Шоколадний бісквіт поздовжньо розрізати на два коржі і перекласти пляцок в наступному порядку: …
…шоколадний корж – крем – маковий корж – крем – шоколадний корж. Зверху пляцок змастити невеликою кількістю крему, і, за бажанням, посипати подрібненими горішками. Пляцок помістити в холодильник на 5-6 год. або наніч. Пляцок «Ейфорія» готовий.