Практично у кожному третьому закладі оздоровлення та відпочину для дітей на території України виявлено порушення санітарних норм. До того ж знижується рівень наповнення таких літніх таборів, та й сама їх кількість невпинно зменшується, повідомляє Ukr.Media.
Алла Григоренко, начальник Управління державного контролю дотримання санітарного законодавства Держспоживслужби, під час колегії за підсумками роботи за І півріччя обґрунтувала
причини планомірного зменшення кількості дитячих оздоровчих закладів. За її словами, це – «фінансова неспроможність» місцевих органів влади утримувати літні табори в належному стані.
Важливим фактором тут є і невідповідність між рівнем якості послуг, що надаються оздоровчим закладом і вартістю путівки. Як наголосила Алла Григоренко, порушення вимог санітарного законодавства виявлено практично на трьох тисячах об’єктів, які проходили перевірку, тобто у кожному третьому таборі.
Від початку оздоровчої компанії фахівцями Держспоживслужби з метою виявлення порушень санітарного законодавства, було проведено близько 10 тисяч перевірок закладів відпочинку та оздоровлення дітей, поінформувала начальник Управління державного контролю дотримання санітарного законодавства.
Найгірша ситуація склалася у Херсонській області, де було зафіксовано 78% порушень; на другому місці – Черкаська область і 50% порушень; далі – Хмельниччина (48%); Харківська область (47%); Житомирська область (42%) та Вінницька, Київська, Кіровоградська, Миколаївська області, усі по 38% порушень.
За інформацією Держспоживслужби, більшість виявлених порушень стосувалися організації харчування дітей. Слід особливо відзначити низький рівень гігієнічних знань персоналу закладів, а також порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів у харчоблоках.
«У більшості літніх таборів організація харчування здійснювалася на базі власних харчоблоків (94%), у деяких – користувалися орендованими харчоблоками (3,1%) або доставленим привізним харчуванням (1,1%)» – йдеться у звіті відомства.
Серед іншого, було зафіксовано такі порушення: невідповідність харчоблоку вимогам чинного санітарного законодавства (29%); недостатня площа і набір приміщень харчоблоку (7% закладів); 7 харчоблоків взагалі не було забезпечено проточною холодною водою; 10 харчоблоків не мали доступу до гарячої проточної води; лише 37% харчоблоків було каналізовано на вигріб; 86 харчоблокам бракувало технологічного забезпечення; 48 харчоблоків не були забезпечені холодильним обладнанням.