Недавнє дослідження виявило зв’язок між регулярним вживанням шоколаду і підвищенням когнітивних здібностей. У тесті взяли участь 968 дорослих, яких попросили виконати різні завдання. Ті, хто їв шоколад регулярно, демонстрували кращі результати в тестах на пам’ять і увагу, інформує Ukr.Media.
Джорджина Е. Крайтон, провідний автор дослідження, говорить, що вся справа в фраванолах і метилксантинах, які містяться в шоколаді. Більш ранні дослідження підтвердили позитивний вплив цих речовин на організм.
Наприклад, в одному з них взяли участь 90 літніх людей. Їх розділили на три групи: одним давали низьку дозу флаванолів кожен день (48 мг), іншим — середню дозу (520 мг), а третім — високу дозу (993 мг). Учасники другої та третьої групи демонстрували поліпшення пам’яті та когнітивних здібностей, порівняно з першою групою.
Але є важливий нюанс: не весь шоколад корисний:
«Кількість какао, використовуваного в шоколаді, залежить від виробника. Флаваноли часто знищуються при виробництві шоколаду. У темному шоколаді — більше какао і більше флаванолів, ніж у молочному шоколаді», — говорить Хейді Годман, редактор одного з гарвардських журналів про здоров’я.
Крім того, шоколад корисний і для психічного здоров’я. Дослідження 2019 року підтвердило, що вживання темного шоколаду надає профілактичну дію на психіку людини.
Але це не означає, що шоколад — панацея від усіх бід! Якщо ви будете їсти його забагато — ваша вага збільшиться. Тому краще обмежитися декількома кубиками в першій половині дня.