Приготування страв з цибулею для деяких господинь ще то випробування. Вона змушує нас плакати, тому що містить дратівливі і летючі пари. Сльози – захисна реакція організму. Цікаво, що сльози, які викликає цибуля, очищають слізні залози і усувають шкідливі мікроби.
Цибуля завжди створювала чимало неприємностей кулінарам. Тому і методів, як обробити цибулю і не заплакати, знайшлося чимало.
Звичайно, найлегший варіант – це використовувати кухонний комбайн, однак, по-перше, не завжди є така можливість, а по-друге, бувають випадки, коли потрібно нарізати всього одну-дві цибулини. Тому, якщо потрібно нарізати цибулю простим ножем, то він обов’язково повинен бути гострим. Так ви впораєтеся із завданням швидше і, відповідно, уникнете водопаду сліз.
Ще один дієвий спосіб – покласти цибулину в холодильник на 10 хвилин. Низька температура сповільнить реакцію і зменшить виділення сірчистих їдких парів. Можна порізати цибулю прямо у воді. Для цього наберіть в широку посудину воду, повністю занурте в неї цибулю і там, на дні поріжте. В цьому випадку їдкий пар в повітря взагалі не потрапить, а значить ви гарантовано не заплачете.
Якщо цибулю або страву, в яку її планують додати, потрібно буде солити, то можна уникнути подразнення слизової за допомогою звичайної солі. Сіллю потрібно присипати обробну дошку і на ній шинкувати цибулю, вона вбере в себе всі речовини, які викликають сльозоточивість.
Також, можна просто змастити цибулю маслом перед нарізанням. Воно не пропустить пар крізь себе.
Готуйте страви з цибулею із задоволенням!